Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marias pappa kan stanna - om lagen ändras

Gör barnkonventionen till lag. Då kan Marias pappa få stanna i Sverige. Det var beskedet till Sörbyängsskolan från barnombudsmannen och riksdagspolitikerna.

Annons

Hur kan man lämna barn i Sverige i ensamhet? Hur kan ni ens tänka att Maria ska följa med sin pappa tillbaka till Afghanistan? Hur kan man skicka tillbaka kristna till ett land där det inte är okej att vara kristen? Skulle ni kunna utsätta era egna barn för det som händer Maria?

Frågorna var många från barnen i klass 6B på Sörbyängsskolan i Örebro när de i dag besökte barnombudsmannen, BO och politiker i Riksdagen i Stockholm. Beskedet att deras klasskompis Maria Nazanin Ahmeds pappa ska utvisas till Afghanistan har fått dem att agera mot Migrationsverkets beslut.

Syftet med resan var att barnen skulle få svar på sina frågor. Men också att påverka, menar Charlotta Stenhem, klassförälder.

- Att om möjligt öka trycket på Migrationsverket, säger hon.

De är nöjda med besöket. Både BO och politikerna Johan Pehrson (FP) och Maria Färm (MP)underströk vikten av det klassen gör.

- De fick känslan av det har betydelse och att det går att påverka. Politikerna gav budskapet att de vill att barnkonventionen ska bli lag i Sverige, säger Charlotta Stenhem.

Hur går ni vidare?

- Vi får smälta det här nu. Det här var ett mål. Sedan får vi se vad den här dagen får för efterdyningar.

Maria Nazanin Ahmed själv var också nöjd med dagen.

- De lyssnade. Jag hoppas att de kan ändra lagen så fort de kan, att min pappa får stanna i Sverige och att de som är i samma situation som jag också ska få det bra.

Hennes pappa Vali Ahmed sitter i förvar i Flen, när han ska avvisas vet man inte. Hans advokat har överklagat beslutet igen.

Tidigare artiklar om Marias klass engagemang för att Marias pappa ska få stanna i Sverige:

Eleverna protesterar mot utvisning

Skickar brev till politiker för att stoppa utvisning

NA-tv: Tårar när Maria fick träffa inlåsta pappan

Mer läsning

Annons