Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marieberg vill bygga ut - igen

Mariebergs galleria slog alla rekord förra året. Men taket är inte nått. Redan nu talar centrumchefen Håkan Jacobsson om att bygga ut gallerian under året.

Annons
Rekordgalleria. Redan året efter premiären för den utbyggda gallerian steg omsättningen till nya höjder.

– Marieberg är hett. Många starka varumärken som inte finns i Örebro har hört av sig och vill etablera sig här, säger Jacobsson.

– Vi har en byggrätt på sju tusen kvadratmeter mellan Coop och Bauhaus, på parkeringen norr om gallerian. Förhoppningsvis kommer vi igång med bygget redan i år, fortsätter han.

Mariebergs köpcentrum byggde om och till mellan 2007 och 2009. Antalet butiker ökade från 60 till 106 och namnet byttes ut till Mariebergs Galleria.

– Under 2009 passerade omsättningen i huset en miljard. Men det rekordet blev bara ett år gammalt. I fjol ökade vi omsättningen med 15,3 procent eller till nästan 1,4 miljarder kronor, säger Håkan Jacobsson.

– Aldrig förr har så många handlat så mycket, tillägger han och berättar att totalt räknades 4,4 miljoner besökare in i varuhuset under hela 2010.

Hur var julhandeln?

– Det var rekord flera dagar på raken sista julveckan, varav drygt 34 000 besökare dan före julafton. Det ska jämföras med 16 000-20 000 en bra lördag eller söndag. Rent generellt kommer kunderna i gång med julhandeln senare och senare.

– I december ökade omsättningen med 12,5 procent jämfört med samma tid 2009. Samtliga branscher gick plus, men restauranger, cafeer och beklädnad gick väldigt, väldigt bra.

Vad betyder Systembolaget, Media Markt och Elgigantens etableringar?

– Systembolaget gör vår anläggning mer komplett. Men elgiganternas kamp är förstås en draghjälp. Folk reser ganska långt för att komma till Media Markt.

Vad väntar du dig av 2011?

– När det gäller pengar har vi satt som mål att öka med fem procent.

Kanske kan uppmärksamheten i sommar ge Marieberg extra PR. Som NA avslöjade i november kan Mariebergs galleria komma att utses till Europas bästa köpcenter i en tävling som arrangeras av organisationen International Council of Shopping Centers (ICSC)

– Det är den mest prestigefyllda utmärkelsen i vår bransch. Finalen avgörs i Paris i mitten av juni. Av alla köpcenter eller gallerior i stora delar av Europa inklusive Turkiet och Ryssland gör vi och Sollentuna Centrum upp i finalen. Jag tror miljöfrågorna är en tugnt vägande del i årets nominering, säger Håkan Jacobsson, stolt centrumchef.

Rekordår. Maribergs centrumchef Håkan Jacobsson ser fram emot nya rekord – och nya byggnader intill dagens galleria. ARKIVBILD: HÅKAN RISBERG

Mer läsning

Annons