Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med solen i centrum

Solen skiner över Olof Palmes torg dit niorna kommit för att följa Kjell Olauson längs Örebros pulsåder Drottninggatan/Storgatan.

Annons
Solig start. På Olof Palmes torg, vid solmonumentet börjar vandringen med Kjell Olauson.

Stadsliv hänger med på den lokala rymdpromenaden. Vi samlas vid solmonumentet, intill Medborgarhuset. Det handlar om en kompakt rymd-och historie-resa.

Vi blickar bort mot Neptunus som finns på Svampen. Mellan oss ligger några planeter som vi ska få veta mer om. Planeterna är modeller i stål på ett stenfundament och intill finns kortfattad information.

Några meter från oss finns Merkurius. Vi ska gå dit och det tar blott några sekunder.

När vi talar om att något ligger si och så många ljusår bort från vår egen planet Jorden är det svårt att greppa detta, nästan omöjligt att förstå. Vi lever våra liv i en mycket isolerad del av universum.

– Därför har vi omvandlat miljontals kilometer till gångavstånd i centrala Örebro, en minut till Jorden, fem minuter till Jupiter, och så vidare, avstånd som alla örebroare känner till, just för att man ska inse hur stort universum är, hur liten jorden är i rymden, förklarar Kjell och låter oss veta att i Solen ryms 1, 3 miljoner jordklot.

Vi går vidare bort från Solen och når Venus, den stekheta planeten med den enorma växthuseffekten. Kjell berättar om planeten med en atmosfär utan syre.

En gnutta av denna värme skulle nog vara bra att ha tänker säker eleverna som inte är klädda för bitande höstkyla.

Inom kort står vi på Näbbtorget och studerar vår egen planet Jorden med vår måne. Jorden är den enda plats vi känner till i universum där vi människor kan andas utan avancerad teknikhjälp.

Nästa anhalt är Mars, som man på 50-talet trodde var befolkad av varelser och rik på bevattnings- kanaler. Senare tids forskning har visat att Mars är snustorr.

Snart kanske vi örebroare får uppleva en ruggig höststorm. Denna storm är dock en fjuttig bris i jämförelse med de vindar som härskar på nästa planet, jätten Jupiter vid S:t Nicolai kyrka. Här rasar sedan århundraden en orkan som är stor som tre jordklot.

Vid Järntorget möter vi gasmassan som bildar Saturnus, planeten med 60 kända månar.

Här gör vi halt. Vandringen med eleverna från Mikaelskolan omfattar inte Uranus vid Olaus Petri kyrka och Neptunus på Svampen.

Eric Ekstrand är en av niorna från Mikaelskolan:

– Det är en kul och intressant vandring. Kjell Olauson förklarar bra. Nu förstår jag mycket bättre än om jag skulle ha suttit i en sal i skolan och lyssnat till fakta.

Vi korsar Storgatan och ser Örebros, Sveriges och vår världs historia från 1810 till 2010, 15 meter komprimerad historia, tidslinjen i brons vid Karl Johanstatyn. Här handlar det om utveckling från ett jordbrukssamhälle till ett industri-och inte minst ett informationssamhälle, demokrati, krig och rymdfärder och här omvandlas istället tiden till mer lättfattliga avstånd i meter.

När vi når slutet av tidslinjen, den tid vi alla kan, väcks en fråga när det gäller nutida kommunikation.

– Det är jag som jag gjort den, och jag har glömt något. Vad? Ska inte Facebook vara med på tidslinjen? frågar Kjell när utomhuslektionen är över.

Niorna protesterar inte det minsta mot hans fråga. De plockar fram sina smartphones och tar bussen mot Mikaelskolan.

Förklarar. Kjell Olauson från Örebro Astronomi berättar att 1, 3 miljoner jordklot ryms i solen.
Mitt i city. Vi som bor på Jorden är en pyttepytteliten del av universum.
På Storgatan. Eleverna får lära sig mer om planeten Saturnus.
Vid Karl Johan. Tidslinjen berättar om stora händelser emmaln 1810 och 2010. Facebook borde ta plats på linjen, eller hur?

Mer läsning

Annons