Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonböter för Örebroföretagefter dödsolycka på bygge

Örebroföretaget Cremona får betala 1,5 miljon kronor i böter för raset i Kista, där en person dog och två skadades allvarligt.
En anställd på Cremona döms dessutom för olyckan.

Annons

Det uppmärksammade raset inträffade den 15 juli 2008 under utbyggnaden av Kista Galleria. En stålstomme gav vika och en konstruktion som sträckte sig över en väg rasade samman. Den bärande balken i stommen var för klen.

En byggnadsarbetare dog och en skadades allvarligt. En bilist som hamnade under rasmassorna skadades också svårt.

Örebroföretaget Cremona var underentreprenör vid bygget och hade ansvaret för konstruktionen av stålstommen.

Balkmåttet ändrades

Centralfigur i målet har en ingenjör från Cremona varit. Kvinnan döms nu av Solna tingsrätt till villkorlig dom och 100 dagsböter för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Hon ändrade måttet på den bärande balken till 7 millimeter trots att det i anbudshandlingarna stod att den skulle vara 25 millimeter.

Chefen frias

Hennes dåvarande chef var även han åtalad för vållande till kroppsskada. Enligt åklagaren hade han inte fullgjort sina kontrollplikter. Solna tingsrätt friar dock mannen, som numera jobbar på ett annat företag men fortfarande är delägare i Cremona.

Örebroföretaget döms nu att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot. Solna tingsrätt anser inte att Cremona gjorde vad man kunde för att förebygga olyckan.

Fler företag

Ytterligare två företag var involverade i bygget, Forsen Projekt AB och Ruukki i Sverige AB. Även dessa företag krävdes på företagsbot, men frias av tingsrätten. Det blev även friande domar mot de två representanter för dessa företag som även de stod åtalade.

Annons