Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonernaska geKatrinelundny fart

Restaurangen är redan på plats, byggd av tidigare ägare, ombyggd i år av nya ägarna.
Mycket har hänt och mycket är på gång i Katrinelund, drygt två mil öster om Örebro.

Annons
Nya ägarna till Katrinelund. Pia och Lennart Carlsson är i sitt                                                    bolag Productor AB nya ägare till området vid Hjälmaren, med restaurang Sjökrogen. På gång är flera byggen, bland annat hus                                                       med antingen bostadsrätt eller äganderätt.

Det var förra året som Pia och Lennart Carlsson i sitt bolag Productor Förvaltning AB helt tog över anläggningen.

Men projekt Katrinelund började redan 2005. Det har varit en följetong i medierna eftersom tidigare ägare saknade bygglov för flera hus samt dispens från strandskyddsbestämmelserna.

I dag återstår ett beslut för myndigheterna att ta, om det ska bli dispens från strandskyddet för några bodar och ett plank som avskärmar den närliggande badplatsen från restaurangen.

– Självklart kommer vi att rätta oss efter de beslut som tas, säger Lennart Carlsson.

I somras avslog Miljödepartementet ett överklagande från en privatperson om detaljplanen, att trafiken ökar till området. Skälet till avslaget var att personen inte var sakägare i frågan.

– Det överklagandet gjorde att all byggnation i princip stått still i ett år. Men nu hoppas vi alltså kunna börja bygga, säger Lennart Carlsson.

Det är inga småpengar som ska investeras i området.

– Mellan 120 och 130 miljoner kronor, säger Lennar Carlsson, och betonar att de tror stenhårt på satsningen vid Hjälmarens blå böljor.

– Läget här är unikt.

För Productor Förvaltning, med cirka 300 hyreslägenheter och andra lokaler i Örebro och Nora, är Katrinelund det största byggprojektet hittills.

Redan till nästa sommar planeras tio hus med äganderätt och sjöutsikt stå klara på udden, inte långt från Sjökrogen.

– Det blir fritidshus med året-runt-standard, och brygga runt omhela udden. Det finns bokningar på samtliga tio hus, säger Lennart Carlsson.

Faktoribostaden, som en gång i tiden var hamnkontor, ska byggas om till gästgiveri och få konferensmöjligheter.

I andra etappen räknar man med att bygga 20–25 hus i det som kallas Döparlandet. Etapp tre är inte bestämd, men plats för hus finns, byggrätten i detaljplanen omfattar cirka 20 000 kvadratmeter.

– Vi kommer också att släppa tomter, men vi är noga med att husen blir i en enhetlig stil som passar med övrig bebyggelse i Katrinelund, lite Wadköpingsstil, säger Pia Carlsson.

Tio villor. Här på udden vid Hjälmaren planeras tio villor byggas.                                                 Först ska marken förstärkas och höjas med en meter.
Konferenser. Hamnkontoret ska byggas om till gästgiveri, och få konferenslokaler.
Blöta. Före Hjälmarens sjösänkning låg Sjökrogen och dess kringliggande gräsmattor under vatten.
Restaurang Sjökrogen. Har varit i gång flera säsonger. När gästgiveriet står klart blir det servering året runt i Katrinelund. Sjökrogen ligger invid badet i Katrinelund som har sandstrand, badbrygga, stora gräsytor, grillplats och torrtoa.
Karta: Riad al-Khiat

Mer läsning

Annons