Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst elva sjuka av karré på Örebrokrog

Ett tiotal personer har blivit sjuka av lunchen på en restaurang i Örebro. Miljökontoret gör nu en kontroll av fläskkarrén som de ätit.

Annons

Åtta personer från samma arbetsplats insjuknade efter att ha ätit fläskkarré med potatis på en lunchrestaurang i onsdags. Alla i sällskapet fick magsmärtor, illamående och diarré på natten efter händelsen, uppger en källa till tidningen. De kontaktade också tre andra personer som ätit samma mat på restaurangen. Dessa hade också blivit sjuka. Däremot hade personer på samma arbetsplats som inte åt på restaurangen inte blivit sjuka.

En anmälan har kommit in till Miljökontoret på Örebro kommun mot den aktuella händelsen. Där tar man uppgifterna på allvar.

-Vi vet inte säkert hur många som insjuknat och om det är ett utbrott. Men om det rör sig om fler än två personer gör vi alltid en kontroll, säger Kristian Hellström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Under torsdagen tog Miljökontoret prover på den mat som sällskapet uppgett att de blivit sjuka av. Svaret på proverna är klara om en vecka. Kristian Hellström säger att den aktuella restaurangen vid tidigare kontroller gett ett gott intryck och att matförgiftningar kan drabba vilken typ att restaurang som helst. Hur man som privatperson kan skilja en bra restaurang från en dålig handlar mer om hur de hanterar en anmälan, menar han.

-Vissa slår ifrån sig och samarbetar inte med oss. Andra hjälper till och gör det enklare att utreda orsaker till eventuella utbrott. I det här fallet har vi pratat med restaurangen och de har lagt undan mat.

Tecken på matförgiftning varierar. Är orsaken så kallad vinterkräksjuka är det kaskadkräkningar. Handlar det istället om bakterier i maten blir symtomen diarré, kräkningar och feber. Vet man med sig att det är fler än en person som har insjuknat efter att ha ätit samma mat tycker Kristian Hellström att man ska göra en anmälan till Miljökontoret. Han tycker också att man ska upplysa restaurangen om det som har inträffat.

Mer läsning

Annons