Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt bombman identifierad

(Uppdaterad 11.23) Ett område utanför polishuset i Örebro spärrades av sent på måndagskvällen.
En man hade placerat ut en misstänkt sprängladdning utanför huvudentrén. Det visade sig dock inte vara någon bomb - utan energidryck. En 41-årig örebroare sitter nu anhållen misstänkt för olaga hot, falskt alarm och skadegörelse.

Annons

Det hela började med att några poliser hörde smällar och såg hur mannen placerade det misstänkta föremålet, någon slags burkar som satt ihop, på en polisbil utanför entrén. När de kom ut kände de också en doft av krut.

Det ledde till att man beslutade sig för att gripa den ännu oidentifierade mannen. Han anhölls en stund senare misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi har ingen aning om vem han är, men han verkar inte må bra, sa Jens auf der Heide, vakthavande befäl vid Örebropolisen till NA under natten mot tisdagen.

Området kring det mystiska föremålet spärrades av och bombtekniker från Stockholm fick rycka ut.

Vid 03.20-tiden hade bombteknikerna varit på platsen och undersökt föremålet.

– Det var ofarligt innehåll i burkarna som vi misstänkte. Mannen är fortfarande anhållen men brottsrubriceringen har ändrats till olaga hot, falskt alarm och skadegörelse, säger Jens auf der Heide.

Vid 7-tiden på julaftonsmorgonen var mannen fortsatt okänd för polisen.

- Han är fortsatt anhållen och fortsatt okänd. Han vill inte säga vem han är. Men vi fortsätter att jobba med ärendet och klarlägga hans identitet och orsaken till detta, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Som polisen klarlagde under natten var det ofarligt innehåll i burkarna under natten. I stället visade det sig vara energidryck.

- Det var någon energidrycksburk av något slag, de flesta var tomma på innehåll men någon av dem innehöll lite vätska, säger Johan Wallenius.

På förmiddagen under julaftonen lyckades polisten fastställa mannens identitet. En 41-årig örebroare sitter fortsatt anhållen misstänkt för olaga hot, falskt alarm och skadegörelse. Han har dock fortsatt vägrat att uppge vem han är och vad han har gjort. Polisen luskade ut mannens identitet efter att flera poliser känt igen mannen från tidigare polisiära sammanhang där han uppträtt med ett "annorlunda beteende"

- Det kommer ske fortsatta förhör nu huruvida han vill uttala sig eller inte. Därefter blir det kontakt med åklagaren som får besluta om han ska vara kvar här eller inte, säger Johan Wallenius.

Har han uppgett någon förklaring?

- Nej, ingen förklaring över huvud taget. Han vill inte ens kännas vid att han är han så att säga, säger Johan Wallenius.

Mer läsning

Annons