Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt greps efter sex år

För snart sex år sedan häktade Örebro tingsrätt en kvinna i hennes frånvaro.Nu är hon gripen efter att ha varit försvunnen ända sedan 2005.

Annons

Kvinnan hade, då hon försvann, åtalats för en rad bedrägerier men kom aldrig till de rättegångar som sattes ut i Örebro.

Följden blev att hon häktades i sin frånvaro, men kvinnan gick inte att hitta vare sig i Sverige eller någon annanstans. Hon har nu gripits i Västmanland.

– Eftersom hon varit borta så länge har en del brott hunnit preskriberas. Men en rättegång ska nu hållas om det som återstår, säger rådman Helene Persson vid Örebro tingsrätt.

Stämningsansökningarna som lämnades till tingsrätten för flera år sedan gällde grovt bedrägeri och andra bedrägerier. Misstankarna handlade bland annat om grova bedrägerier där lån tagits i andras namn.

Örebro tingsrätt satte ut målet till huvudförhandling två gånger.

När kvinnan inte kom till domstolen och inte hörde av sig fattades beslut om häktning i hennes utevaro. Tingsrätten tog beslutet i september 2005.

– Det fanns sådant som tydde på att hon då befann sig utomlands. Var hon varit under senare tid vet jag inte, säger Helen Persson.

Nu hålls en ny häktningsförhandling i tingsrätten för att avgöra om kvinnan ska vara fortsatt häktad. Förhandlingen handlar inte om nya misstankar utan gäller åtalet för flera år sedan och att hon då inte infann sig.

Planen är att en rättegång ska hållas snarast möjligt.

– Det blir en begränsad rättegång eftersom vissa brott hunnit preskriberas, säger Helen Persson.

Mer läsning

Annons