Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt pyroman häktad - försökte elda bilar

(Uppdaterad) 26-åringen som misstänks för att ha satt skräck i boende runt Örnsro genom att elda upp flera bilar har gripits på nytt – misstänkt för att återigen ha försökt tända eld på bilar i Örebro. Det är tredje gången som mannen grips. Nu har han häktats – igen

Annons
Bilden är från den 9 oktober när 26-åringen greps för andra gången, misstänkt för försök till grov skadegörelse vid Holmen i Örebro.

Han greps under natten mot söndagen efter att ha försökt tända eld på två bilar på Alnängsgatan. Strax efter midnatt observerades mannen av vittnen när han försökte tända eld på bilarna. På tisdagen häktades mannen i Örebro tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för försök till grov skadegörelse.

Det är samma man som greps för flera mordbränder runt Örnsro mellan den 17-14 september förra året. 26-åringen häktades då som skäligen misstänkt, men släpptes efter en vecka då polisen inte kunde presentera någon ny bevisning. Karl-Erik Antonsson säger till NA att utredningen fortfarande pågår. Åtta bilar brann och fem skadades. Dessutom brann det bland annat i en källarlokal och en trehjuling.

Den 9 oktober greps mannen igen,  misstänkt för försök till grov skadegörelse. Den gången observerades 26-åringen när han försökte sätta eld på en bil ute på Holmen i Örebro. Det brottet har han nu åtalats för. Åklagare Karl-Erik Antonsson lämnade in åtalet till Örebro tingsrätt under tisdagen. I åtalet finns bland annat teknisk bevisning i form av ämnen med brännbara vätskor på de kläder som 26-åringen använde. Under bilen på Holmen hittade polisen även en plastdunk med bensin.

Är det en pyroman vi har att göra med?

- Nja, det kanske att gå lite för långt. Men visst det är farligt om bilar brinner och det tar sig till hus. Men det har inte varit riktigt aktuellt att det ska ha tagit i hus intill här. Därför har vi hamnat på skadegörelsedelen, säger Håkan Östman, utredare vid Örebropolisen.

Det är tredje gången som mannen grips för liknande brott. Efter första gripandet släpptes han efter en vecka i brist på bevis. Andra gången satt 26-åringen häktad i två veckor, men kunde inte sitta längre enligt åklagaren.

Just bevisningen är det svåra med den här typen av brott, enligt Håkan Östman.

- Det är en bevisfråga. Det finns inte så mycket för den tekniska delen att gå tillbaka på. Allt är ju utbrunnet, säger han.

Mannen nekar till brottsanklagelserna. Han är tidigare dömd för en rad olika brott. 2007 dömdes han till skyddstillsyn för bland annat grov skadegörelse och 2011  för misshandel med samma påföljd.

Se också:

NA-tv: Oron sprider sig efter ny mordbrand

Mer läsning

Annons