Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i pengasvinnet:Bollen räknar ören

Örebro kommuns fastighetsavdelning KFÖ har dålig kontroll på vart pengarna tar vägen. NA:s granskning visar att fakturor godkänns trots att det saknas kvitton och underlag.
NA har hittat fel i flera fakturor. Kommunen har bland annat betalat tusentals kronor för lampor som aldrig sattes upp.

Annons

Förskolepersonal i Örebro kommun måste redovisa vartenda öre när de köper kritor och leksaker till barnen. Men kommunens fastighetsavdelning behöver ens skriva upp vad som är köpt, trots att de ibland handlar för miljoner.

”Armatur enligt offert” står det till exempel på en faktura. Men när NA frågade efter offerten fick vi svaret: ”Den finns inte.” Summan är på nästan 150 000 kronor. När NA granskade fakturan närmare upptäckte vi att kommunen har betalt för lampor som aldrig sattes upp.

Ibland står bara en klumpsumma på KFÖ:s fakturor. Det går därför inte att kontrollera vad kommunen egentligen har betalat för. NA har hittat allvarliga fel i flera fakturor. Bland annat fick Örebro kommun betala för en lyktstolpe som aldrig sattes upp på Lillåns skola.

Hur stort svinnet är vet ingen. KFÖ:s förvaltare ansvarar för miljontals kronor, men ingen granskar efteråt vad de har köpt. De attesterar själva fakturorna på sina egna inköp.

- Det är inte bra, för då finns det ju en risk för att man kanske köper in saker till sig själv också. Det är jätteviktigt att kommunen har internkontroll, säger Torbjörn Lindhe, kanslichef vid Institutet mot mutor.

Flera andra jurister och revisorer underkänner KFÖ:s rutiner. Men de ansvariga säger att de inte har sett det här som ett problem. Mats Brantsberg, som fram tills nyligen var chef för KFÖ, förklarar att det ”ligger ju i leverantörens eget intresse att sköta sig”. Michael Sander, chef för förvaltarna, förklarar att han inte har ”sett någon anledning till att han någon bättre kontroll än den vi har i dag.”

Läs mer i dagens NA.

Mer läsning

Annons