Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilsignalen - en demenssjuks rop

”Det låter värre än vad det är. Vi hade en trevlig stund tillsammans och skrattade”. Det är en av de två undersköterskornas förklaring till varför de spelade in en demenssjuk brukares rop på mobiltelefonen.

Annons

NA skrev om lex Sarah-anmälan i torsdags om att två undersköterskor spelat in en demenssjuk person rop på mobiltelefonen. När undersköterskan läste om händelsen i tidningen tyckte hon att det lät mycket värre än vad det var. Hon förklarar att de satt hos brukaren en söndagskväll.

– Brukaren är förtjust i oss och jag är kontaktperson, säger hon.

Dålig ringsignalDe hade en dålig ringsignal på avdelningens mobil. Enligt undersköterskan var brukaren med på att spela in ett ”Hallå, hallå”.

– Hon lyssnade och skrattade och tyckte att det var jättekul. Vi hade en trevlig stund, det var inte så att hon skrek på hjälp. Men när jag tänker efter nu vet jag att det var fel. Det kommer aldrig att hända igen, säger hon.

Fick en varningTanken var att inspelningen skulle raderas omgående, men det gjordes inte. I stället blev det en lex Sarah-anmälan och undersköterskan har fått en varning. Hon jobbar kvar i vården, men inte på Lindhultsgården.

Mer läsning

Annons