Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna kräver krafttag mot IS av kommunen 

(Uppdaterad 16.22) Örebro kommun måste göra mer för att stoppa rekryteringen till IS, och Örebro moské måste ta ett tydligare avstånd mot IS. Det anser moderaten Anders Åhrlin. – Min bild är att moskén har tagit avstånd från det här, svarar Lena Baastad (S).

Annons
Anders Åhrlin.

Anders Åhrlin (M), gruppledare för moderaterna i kommunfullmäktige, kommer att lämna in ett krav till kommunstyrelsen om att kommunen ska öka ansträngningarna för att stoppa rekryteringen till Is.

– Utgångsläget är att alla muslimer i Örebro måste kunna känna sig trygga med att de kan utöva sin religion utan att bli förknippade med IS, säger han.

Han vill att kommunen börjar att jobba mer aktivt för att stoppa rekryteringen av IS.

– Här måste politiken börja ta lite ansvar. Vi måste jobba mer aktivt. Hjälpa till med informationsinsatser kring IS. I dag sitter politiken väldigt tyst. Vi måste visa ledarskap och ta ansvar i det här, säger han.

Lena Baastad (S), ordförande i kommunstyrelsen, påpekar att den här rekryteringen fortfarande är ett nytt fenomen i Sverige och världen. Och att regeringen tillsatte en nationell samordnare så sent som förra året, just för att kommunerna behöver stöd i det här arbetet. Att inhämta mer kunskap, tycker hon är viktigt.

– Vi håller på och på att inrätta en strategisk funktion i kommunen som ska jobba mot våldsbejakande extremism i samarbete med polis och den nationella samordnaren, säger hon, och fortsätter:

– Det finns inga universallösningar. Nu handlar det väldigt mycket om ett samarbete med den nationella samordnaren och polisen. Det tycker jag att vi tillämpar i Örebro kommun, och så tar vi steg framåt hela tiden. Det pågår en rad insatser på det här området, men sedan så finns det inte en färdig verktygslåda. Vi behöver inhämta mer kunskap. Hur man gör för att förhindra rekrytering.

Anders Åhrlin menar också att Örebro moské på ett tydligare sätt måste ta avstånd från IS. Det man har sagt hittills tycker han inte räcker.– Örebro moské måste göra ett tydligare ställningstagande mot Is. De måste jobba aktivt och se till att det inte pågår en rekrytering. Om de inte gör det måste vi se över de samarbeten Örebro kommun har med Örebro Moské. Med interreligiösa rådet exempelvis, och de sitter också med i partnerskap för Vivalla, säger han.

Lena Baastad håller inte med om den beskrivningen.

– Här bör vi komma ihåg att Säpo skrev uttryckligen att det inte är de religiösa församlingarna som pekas ut. Det är enskilda individers brottsliga verksamhet som står bakom rekryteringen. Min bild är att moskén har tagit avstånd från det här. De har under våren vänt sig till kommunen för att gemensamt diskutera hur vi kan förhindra rekryteringen, säger hon.

Majoritetskollegan i kommunen Lennart Bondeson (KD) 

-Moderaterna är rätt ute gällande behovet att hinder mot radikalisering i allmänhet och rekrytering till IS i synnerhet. Men sen går de vilse. Intentionen är säkert god men lösningsförslagen är feltänkta. Att skuldbelägga och misstänkliggöra alla troende muslimer som möts i moskén är helt fel. Det handlar om ett fåtal extrema radikaliserade individer som påstår sig vara muslimer, säger Lennart Bondeson (KD) kommunalråd, säger han

Han påpekar att i dagsläget behövs det mer samverkan, inte mindre.

- Det interreligiösa rådet är en bra mötesplats som vi nu naturligtvis skall värna, inte utesluta deltagare ifrån. Rådet är en av många bra dialogarenor vi använder från kommunens sida, säger Lennart Bondeson (KD).

Mer läsning

Annons