Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momsen halveras  - lunchen inte billigare

Efter nyår halveras momsen på Sveriges restauranger. Men vad innebär egentligen de nya reglerna?
–Det finns fortfarande olika bedömningar kvar att göra, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Annons

I slutet av november klubbade riksdagen ett nytt lagförslag som innebär att restaurangmomsen sänks från 25 procent till 12 procent från och med den 1 januari. Säkningen gäller inte alkoholförsäljningen, istället är det matserveringen som berörs.

Däremot kommer resultatet av momsförändringen antagligen inte att synas redan nästa vecka.

–Det här är en långsiktig satsning som inte kommer att bli slutgiltigt utvärderad förrän 2016, säger Björn Lundell på Sveriges hotell- och restaurangföretagares branschorganisation, SHR.

Frågor till Skatteverket

Innan lagen ens trätt i kraft finns det redan frågetecken som restaurangbranschen anser att Skatteverket inte besvarat. Lundell berättar att SHR fått in många frågor från sina medlemmar, som frågar sig vilken typ av matservering som beskattas på vilket sätt. Bland annat råder det oklarheter kring matservering i samband med konferenser, där momssatsen kommer att kvarstå på 25 procent även efter nyår.

–Vi har som språkrör tagit på oss att sammanställa de viktigaste frågorna och hoppas att Skatteverket kan reda ut dem så fort som möjligt, säger Björn Lundell.

En rundringning som NA gjort bland Örebros krogar bekräftar dessutom att informationen om de nya bestämmelserna varit knapphändig eller till och med obefintlig. Conny Svensson är som nationell samordnare för kontanthandeln på Skatteverket en av dem som arbetar med frågan om den nya restaurangmomsen.

Han menar att Skatteverket haft relativt kort tid på sig att hantera de nya reglerna.

–Vi har försökt hinna med att få ut information så fort vi kunnat, men vi vet också att en del frågor kvarstår. Det förarbete vi arbetat med pekar inte på alla detaljer med de nya reglerna. Men vi jobbar på det – ingen ska behöva göra fel, förklarar Conny Svensson.

Vilket ansvar har ni att få ut information om de nya bestämmelserna?

–Först och främst har vi nu fått ut information på Skatteverkets hemsida. Sen kommer ju

informationen också ut via exempelvis branschorganisationer och kommunerna själva. Dessutom flaggar vi för sådana här förändringar hos revisorer och alla som jobbar med ekonomifrågor.

10000 nya jobb

Finansminister Anders Borg menade i höstas att halveringen av restaurangmomsen på sikt ska leda till 3500 nya arbetstillfällen. Björn Lundell säger att SHR tror på en ännu bättre utveckling.

–Vi har sagt att vi tror på 10000 nya jobb i ett långt perspektiv, och det står vi fast vid. Siffran baseras också på rapporter från Handelns utredningsinstitut som visar liknande siffror, säger han.

Mer läsning

Annons