Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordförsök gav fem år till

Efter ett mordförsök på Kumlaanstalten döms en 25-åring till fem års fängelse.

Annons

Han döms för att ha slagit en medintern och ska betala 84 000 kronor i skadestånd till offret.

Båda avtjänade straff på Kumla när händelsen inträffade.

Den dömde uppgav under rättegången i Örebro tingsrätt att han minns att han fördes till isoleringen men i övrigt inte kommer ihåg något. Han säger att han inte var osams med den som utsattes.

Kammaråklagare Anders Handel konstaterade i stämningsansökan att gärningen kunde blivit direkt livsfarlig.

Den som blev slagen satt och spelade kort när 25-åringen ska ha kommit in i rummet försedd med ett nära tre kilo tungt och 40 centimeter långt verktyg, en så kallad kutterdragare. Han ska ha gått direkt fram till medinternen och slagit denne i huvudet med verktyget.

Minns inte mycket

Enligt vittnen lämnade han sedan rummet och slängde verktyget i en låda där det senare hittades.

Internen som blev slagen har berättat att han satt med ryggen mot ingången och vet att han utsattes för en kraftig smäll. Efter det minns han inte mycket av vad som hände. Han säger också att han länge efteråt led av kraftig huvudvärk och har haft problem med balansen.

Med stor kraft

Flera personer vittnade vid rättegången. Örebro tingsrätt anser att det inte går att göra en annan tolkning än att den åtalade är skyldig. Rätten framhåller också att det var upprepade slag med stor kraft och att de kunde blivit dödande om inte en annan intern ingripit.

Rätten anser att gärningen var planerad. 25-åringen är tidigare dömd till fängelse för mordförsök och döms nu till ytterligare fem år.

Mer läsning

Annons