Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskén om kontroversiell talare

Said Rageah från Kanada besökte i helgen Örebro moské. Besöket mötte kritik bland twittrare och bloggare då Rageah bland annat är emot homosexualitet.– Han var här för att prata om uppfostran. Varför ungdomar hamnar i knark och IS, säger moskéns talesman Jamal Lamhamdi.

Annons
Jamal Lamhamdi, Örebro moskés talesman

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson skrev bland annat på Twitter: ”Said Rageah förespråkar dödsstraff för hädelse och apostasi, att kvinnor ska hållas inlåsta, och vill förbjuda homosexualitet”.

Jamal Lamhamdi, Örebro moskés talesman, säger att de inte kände till Said Rageahs kontroversiella åsikter.

– Vi har inte diskuterat det. Han pratade om uppfostran och om hur man ska hantera små barn. Han har inte pratat om något annat.

Jamal Lamhamdi säger att någon i Stockholm bjudit in Said Rageah till Sverige och att det då är den personens ansvar att kontrollera bakgrunden.

Nu fick de i Örebro ett erbjudande om att Said Rageah kunde komma på besök och Jamal Lamhamdi beskriver att de då förutsatte att allt var i sin ordning.

– Om vi skulle bjuda in honom från utomlands då skulle vi vara ansvarig till hundra procent. Nu fick vi veta från andra lärda (inom islam) att han var okej. Det här med hans åsikter har vi inte kollat.

Said Rageah kom till Örebro för att tala om uppfostran, frågor kring knark och IS-resor, enligt Jamal Lamhamdi.

– Vi ville göra något för medlemmarna under rubriken uppfostran. Varför hamnar barn i knark och IS? Stora frågor som vi har bekymmer med. Som hela samhället har bekymmer med. Han har inte pratat om något annat, säger Jamal Lamhamdi.

Vad sa han om IS?

– Att det är fel i uppfostran. Föräldrar måste agera, samhället måste agera. Jag var inte där men han ska ha varit jätteduktig. Men vi har inte kollat honom. Vi skulle aldrig öppna dörren för mer debatt. Vi vill inte ha mer bekymmer.

Innebär hans åsikter bekymmer?

– Ja, vi behöver inga rubriker just nu. Vi har tillräckligt med problem med ungdomar och sådant.

Är det inte extra viktigt att ni kollar upp sådant här innan då?

– Jo, för det har hänt tidigare och det blev stor debatt. Men ibland händer det så här. Han pratar bra om ungdomar och om han har sagt något för länge sedan så visste vi inte om det.

Kommer ni vara mer noggranna i framtiden?

– Jajamän, vi är alltid noggranna.

Men inte med honom?

– Nej, ärligt talat vi har inte kollat. Han skulle prata om ett bra ämne. Vi delar inte hans åsikter om det han sagt tidigare, säger Jamal Lamhamdi.

NA har utan framgång sökt Per Gudmundson.

Mer läsning

Annons