Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muslimer i Örebro tog ställning mot terrorism

Örebro. Ett ställningstagande mot terrorism och de som missbrukar islam för egna politiska intressen, samtidigt som man hyllar imam Hussein som kämpade och dog för fred och rättvisa.

Annons
Mot våld och terror. Shiamuslimer från Oxhagens kulturcenter i Örebro samlades på onsdagen för att demonstrera mot terrorhandlingar i islams namn och hylla imam Hussein, det fredliga samförståndets förespråkare.Bilder: Per Knutsson.

Mellan 100 och 200 muslimer från Ahulbeit Kulturcenter i Oxhagen (den shiamuslimska församlingen) i Örebro samlades på onsdagseftermiddagen på Stortorget i Örebro i en manifestation.

– Vi fördömer och tar kraftigt avstånd från terroratentatet i Stockholm, säger Raid Jawad, ordförande för Ahulbeit Kulturcenter.

– Den barbariska aktionen reflekterar inget som har med islam att göra. Vår religion står för frid och underkastelse och är mot våld i alla former.

Det var grått och riktigt råkallt på Stortorget när grupper av människor plötsligt började samlas och veckla upp banderoller och flaggor. Budskap på arabiska och svenska i svart, grönt, rött och guld.

Från början stod männen på ena kanten och kvinnorna och barnen på den andra, men efterhand samlades alla runt talarna i mitten, medan örebroarna skyndade förbi och tittade frågande på vad det var som föregick, där under den myndiga Engelbrektsstatyn, i lussesärk.

Manifestationen på Stortorget var även en del i firandet av Ashuradagen. Dagen då imam Hussein, sonson till profeten Muhammed, dödades. Det hände för 1 300-1 400 år sedan vid Karbala i Irak. Imam Hussein, som förespråkade islams principer om fred och rättvisa, dödades av en härskande tyrann.

En händelse som sedan dess anses visa på vikten av kamp mot förtryck och förödmjukelse, vilket man nu även kopplade till attentatet i Stockholm.

Shiamuslimerna i Ahulbeit (husets folk) säger sig härstamma från profeten Muhammeds familj och representera det sanna islam.

I ett uttalande skriver de bland annat ”Vi tar kraftigt avstånd mot all typ av våld, särskilt i vårt Sverige. Ett land som möjliggör för varje enskild individ att utvecklas och respekteras. Vi vill därför starkt ta avstånd mot terrorattentatet i Stockholm.”

Mer läsning

Annons