Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggen tar över

(UPPDATERAD) De är som vampyrer. Oinbjudna, icke-önskvärda och bangar aldrig på en blodfest. Och nu ska de smörja kråset med örebroarna.

Annons

Senaste veckorna har många örebroare, såväl som övriga länsbor, kunnat märka av de allt fler myggen. Tankarna far lätt i väg åt förra årets katastrofområden kring nedre Dalälven där Sticticusmyggan rekordsög musten ur befolkningen. Men trots de många myggen i Örebro så menar kommunbiologen Mats Rosenberg att situationen är helt normal.

- Det här var väntat. Efter en torr period som hämmade myggen i början av sommaren så har det nu blivit idealiska förhållanden för dem. Det är fuktigt, varmt och gott om vattenansamlingar. Nu kläcks det mygg lite överallt.

Hur länge ska örebroarna behöva föda myggen?- Man kan nog räkna med gott om mygg de närmsta veckorna. Det kommer att lugna sig först när nätterna börjar bli kalla.

I Örebroområdet handlar det i första hand inte om den aggressivare Sticticusmyggan, som även flyger i sol och vind, utan mest den gamla hederliga och jämförelsevis omtyckta standardmyggan. Men myggforskaren Jan Lundström från Uppsala universitet letade på onsdagen mygg i Örebro och fann även populationer av den lilla argare varianten.

- Det är den vanliga myggan som dominerar i Örebro men Sticticusmyggan finns även den på plats i stadens närområden. Jag var ute i vid Naturens hus och hittade den i små mängder. I Ormesta öster om stan fanns den rikligare. Där var det rätt jobbigt faktiskt.

Kommer örebroarna att behöva se allt mer av Sticticusmyggan framöver?

- Det beror på klimatet. Blir det till exempel två översvämningar samma år i ett område där Sticticusmyggan lagt ägg då kan mängden mygg öka explosionsartat, som förra året vid nedre Dalälven.

Finns det bot?Blir det katastrofala mängder så kan man bespruta områden. Det är tekniskt komplicerat och dyrt, men säkert för djur och människor. Bekämpningsmedlet är biologiskt, en bakterie, och är till och med godkänt av WHO som tillsats till dricksvatten.

Mer läsning

Annons