Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mygginvasion beror på vädret

I Örebro län har forskare hittat flera exemplar av den kända sticticusmyggan. Huruvida det blir någon mygg- invasion eller inte, beror helt på vädret.

Annons

Förra sommaren drabbades Gävleborgs län av en kraftig mygginvasion. Allra värst var det vid Nedre Dalälven och Gysinge. Men man upptäckte även att stickmyggan hade spridit sig till några delar av norra Örebros län.

– Jo vi har hittat den här arten i Örebro tidigare så vi vet om att den finns. Men om det blir någon mygginvasion eller om arten sprider sig ytterligare är svårt att avgöra, säger forskaren Jan Lundström.

Vädret spelar en avgörande roll. Äggen som översvämningsmyggorna lägger, trivs bäst då vädret varierar en del. För att äggen skall kläckas behöver de först en torr period, men en tid senare måste de komma under vatten. Värmen är också en faktor som spelar in.

Jan Lundström och Martina Schäfer är båda myggforskare och bedriver myggbekämpning på sådana områden där det är som allra värst.

– Det finns ställen där folk knappt kunnat leva normalt på grund av alla mygg, därför är bekämpningen nödvändig. Det finns ju även en risk att invasionerna kan bli en katastrof för turistnäringen, berättar Jan Lundström.

Iréne Birgersson i Frövi, hade stora problem med mygg förra sommaren. Hon är osäker på om det är samma slags myggart som återigen har kommit till Frövi, men hon har redan förberett sig inför säsongen.

– Det känns som att det kommer bli lika mycket som förra året. Vintern har ju varit kall och de har vaknat till liv tidigt i år. Jag fick mitt första myggbett redan för två veckor sedan.

För att vara redo har Iréne skaffat de gröna, kända myggspiralerna och en massa myggmedel såklart.

– Jag funderar även på att köpa en elektrisk myggfångare ifall det ser ut att bli en invasion. Mats Rosenberg som arbetar som kommunbiolog i Örebro, menar att man får vänta och se hur vädret blir.

– Det värsta skulle vara en ihållande väderkombination med vatten och värme. Oregelbundna översvämningar skulle heller inte vara bra. Vi får hoppas på en varm och torr sommar.

Myggbett - en del av den svenska sommaren.

Mer läsning

Annons