Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystiska prylen en magisk box

Vad är det här för mystisk pryl, frågade vi för någon vecka sedan. Nu vet vi - tack vare ni läsare.

Annons
Trolleri. Flera magiker hörde av sig till Stadslivsredaktionen och avslöjade hur den här nickeboxen kan användas för att trolla bort och trolla fram sidennäsdukar.

Att prylen hade något samband med trolleri, det förstod vi snabbt, 

Så här skriver Micke Johansson som är president i Örebro magiska cirkel:

”Det är en liten produktionsapparat som kallas ”nickelboxen”. Man öppnar locket samt fram och baksidorna för att visa att den är tom. Sedan stänger man den och säger någon lämplig trollformel och när man ånyo öppnar den ligger där till exempel en sidenduk. Man kan på samma sätt trolla bort en duk eller få en duk att ändra färg.

Fler magiker hörde av sig. Mr Polo, Per-Olof Johansson i Karlskoga, berättar:

”Det är en förnicklad metallbox för fram- och borttrollning av sidennäsdukar. Reflexerna från ljuset och de blanka sidorna förvillar åskådarna.

Boxen kan vara tillverkad någon gång på 1960- eller 70-talet av Harries. År 1910 började Harries, Harry Mobäck, sin försäljning av trolleritrick. Harry började i liten skala med en verkstad på vinden. Hans två söner, Lennart och Bengt utvecklade firman och i slutet av 1960-talet var Harries Nordens största trollerifirma. De sålde trollerirekvisita över hela världen. I dag är det Bengts dotter, som fört arvet vidare i mindre skala.”

Mer läsning

Annons