Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA:s chefredaktör avgår efter tre år

Tre år. Så länge ledde hon Nerikes Allehanda och Örebroar´n i rollen som tidningschef och sedermera chefredaktör. Nu lämnar Katrin Säfström sin post.- NA behöver en chef med en annan profil, säger Säfström.

Annons
Anders Nilsson, NA:s tillträdande chefredaktör.

Beskedet om sin avgång meddelade Katrin Säfström tidningens personal nu på morgonen. Hon motiverar sitt beslut så här:

- Jag anställdes i ett annat företag, med en annan uppgift. Det är viktigt som högsta chef att kunna följa ägarnas strategi. Det är inte speciellt konstigt att det blir förändringar på chefspositioner när ett företag byter ägare. Det är mycket som ska förändras på NA nu och jag är inte rätt person i det läget.

När Katrin Säfström, 55, tillträdde som tidningschef för Nerikes Allehanda och Örebroar´n våren 2013 ingick företaget i Stampen-koncernen. I vintras såldes tidningen till Norrlandsbaserade Mittmedia, en koncern med ett tydligt fokus på digitala produkter. Säfströms titel byttes då till chefredaktör.

- Det har inte varit ett lätt beslut och det är med sorg i hjärtat jag lämnar NA, som har otroligt professionella medarbetare på såväl redaktionen som säljavdelningen. Det har också varit roligt att lära känna så många människor i Örebro län.

Det är en erfaren tidningsledare som lämnar Örebro bakom sig. Under sin långa journalistkarriär har hon bland annat hunnit med att jobba som reporter på DN, varit chefredaktör och tidningschef på titlarna Folket i Eskilstuna och Länstidningen i Södertälje, suttit i Tidningsutgivarnas (TU) styrelse och i Pressens opinionsnämnd, liksom föreläst på journalistutbildningen på Stockholms universitet, undervisat på Mälardalens högskola och suttit i branschrådet för journalistutbildningen på Södertörns högskola.

- Folket har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, mycket med tanke på den ständiga överlevnadskampen som rådde på de gamla A-presstidningarna. Men när det gäller dedikerade medarbetare har jag känt samma stolthet över att vara en del av NA.

Vad tar du helst med dig från tiden på NA?

- Jag kom till tidningen strax efter en stor nedskärning, då förtroendet för tidningen sviktade en aning. Vi har byggt upp förtroendet igen. Självklart är jag också stolt över de priser vi vunnit: Årets bild, nomineringen till Årets dagstidning och segern i den digitala innovationsklassen i European newspaper awards i Wien. Det har varit tre fantastiska år.

- Något jag bär med mig är engagemanget jag upplevde på hela företaget när vi drog igång en insamling till förmån för alla behövande i den stora flyktingvågen. När vi samtidigt skickade ett reporterteam till Ungern för att uppleva krisen på plats märktes det att NA är en stor tidning.

Vad ska du göra nu?

- Det vet jag faktiskt inte. Vi får se om jag stannar kvar inom journalistiken eller försöker leta mig någon helt annanstans. Blir jag kvar i branschen skulle jag gärna bli reporter igen.

Katrin Säfström jobbar kvar på NA till och med maj månad. Efterträdaren presenterades samtidigt som beskedet om Säfströms avgång kom.

Anders Nilsson, tidigare publisher vid Norrköpings Tidning, blir från och med 1 juni chefredaktör på NA.

- Jag ser fram mot att leda ett av Sveriges största lokala mediehus och att få arbeta med en så professionell redaktion, säger Anders Nilsson i ett pressmeddelande.

Mer läsning