Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Se bordet som tar upp din beställning

När du går på restaurang nästa år kanske det är bordet – och inte kyparen - som tar upp din beställning.
Na.se har besökt Tech days och skådat in i framtiden.

Annons
Magnus Lindkvist spanar efter framtidens trender, men betonar fikarummets betydelse för innovationer.

 En av framtidens tekniker som presenteras på den pågående IT-mässan Tech days i Örebro är Microsoft surface. Väldigt förenklat kan man säga att det är en teknik som kombinerar en stor pekskärm – kanske i form av en bordskiva eller ett spelbräde - med fysiska föremål som placeras på den.

- Det Surface har som inte en multitouchskärm har är att skärmen kan interagera med det material jag ställer på skärmen, säger Anders Wedahl, technology evangelist manager på Microsoft.

Han visar ett exempel med ett litet troll som han ställer på ett digital yta, och som kan se huruvida ett glas är tomt eller fullt och dessutom kan följa det med blicken när man flyttar glaset.

Tekniken kan användas även på restauranger. Gästerna klickar på menyer som ligger på bordets klickbara yta, och kombinerar olika maträtter eller får tips om passande vinsorter. När det är dags att betala lägger gästen sitt kontokort på bordet (vilket bordsytan känner av), och drar helt enkelt de maträtter han eller hon har ätit rakt in i kortet.

Det kan låta futuristiskt, men den här typen av bord används redan i dag av vissa turistbyråer och museer i Sverige.

Trendspanaren Magnus Lindkvist, även kallad ”futurolog”, ger tre exempel på trender som han tror kommer att få ett allt större utrymme de närmaste åren.

1. Impulsentreprenörskap. Att skapa en tjänst eller en produkt med bara några knapptryckningar.

- Det bästa exemplet är kanske vad som hände efter askmolnet på Island. Då skapades flera företag av typen ”Är du i Milano och behöver en buss just nu?”. Vuvuzelan är ett annat exempel på en kortlivad trend som skapades snabbt, blev en tillfällig succé och försvann.

2. Realtidssamhället. - Vi talar om millisekundsmarknader i dag. Det finns till och med en realtidsinflationskalkylator på nätet. Våra pensioner skyfflas redan runt i millisekunder, så det påverkas oss alla, säger Magnus Lindkvist.

- Vi kanske går över till realtidspolitik. Om vi går ifrån fyraåriga visioner, vilket i min värld fortfarande är väldigt kort, till dagsvisioner så kommer det att påverka alla. Den viktigaste frågan på förmiddagen kanske är helt oviktig på eftermiddagen.

Något han tror blir allt vanligare i framtiden är exempelvis realtidsförsäkringar. Ett exempel: En kille ska åka nerför en brant skidbacke. Snabbt mejlar han försäkringsbolaget från sin mobil för att se vad det kostar att försäkra just detta åk. Svaret kommer blixtsnabbt, och om prislappen är okej så kör han nerför branten.

3. Den analoga världens alla möjligheter. - På en sådan här teknikkonferens får man faktiskt inte glömma bort fikarummet, det fysiska mötets möjligheter till att skapa tankar och insikt. Boken ”The Shallows” av Eric Carr visar att vi läser mer än någonsin, men vi läser fragment, rubriker och klipp. Våra tankar är snabba men ytliga. Vi kanske måste fundera över vad som händer med reflektionen, djupet. Jag tror att skoldiskussionen kommer att skifta från någon slags digital onani som vi har haft nu, med mycket pods och phones och pc:s, till hur hjärnan kan tränas till reflektioner och kritiskt tänkande.

På Tech days är det dock en annan framtidsvision som står i fokus: Molnet. Det är en teknik som bygger på att företag kan flytta ut en massa datorkraft och funktioner på internet i stället för att ta servrar och nödvändig kunskap inom kontorets väggar.

När man vandrar runt på Conventum möts man av fraser innehållande ordet ”cloud” precis hela tiden. Cloud innovation, cloud experience, cloud emergency, cloud expo och The cloud step competition. Det finns till och med ett cloud café och en cloud studio för tv-intervjuer.

Man kommer inte ens undan om man lämnar mässan. För när man går utomhus… Jo, då är det molnigt där också.

Det är ingen tvekan om vad som står i fokus på Tech days.
Ingen IT-mässa är komplett utan gamla godingar.

Mer läsning

Annons