Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Utan dödslängtan

Bouldering är en form av klättring på stenar som Fredrik Eliasson ägnar sig åt. Risken att skada sig finns, men han har under sina 18 år i sporten aldrig varit med om någon allvarlig olycka.

Annons
Fredrik Eliasson hålller mest på med Bouldering som är en gren av klättringssporten. Boulder kommer från engelskan och betyder klippblock.

– Jag tycker inte att det är värt att utsätta sig för onödiga risker nu när jag har fått barn, säger Fredrik Eliasson, som håller på med bergsklättring på fritiden.

Han började klättra i sena tonåren. Efter att ha tränat löpning i flera år kände han att det vore spännande med någonting nytt. Av en slump kom han i kontakt med en klätterklubb i Östersund. Då han flyttade till Örebro år 1997 fortsatte han att klättra i den lokala klätterklubben. Sedan dess har Fredrik bestigit många berg och klippor. Främst håller han till vid Rosendal i Kilsbergen. Hit går han ibland flera dagar i veckan. Förutom klättringen lockar också närheten till naturen.

–Bergsklättring är bra på så sätt att man får en kombination av äventyr och fysisk aktivitet. När man springer till exempel, då får man ju bara det fysiska, säger han.

Nu när han är småbarnsförälder har klättringen den senaste tiden fått mindre utrymme. Små barn är tidskrävande.

– När jag var yngre så klättrade jag oftare i berg som är farliga och mer riskfyllda. Men att överge det känns inte som en stor uppoffring. Jag behöver inte känna att jag kan dö när jag klättrar för att uppskatta det, säger Fredrik.

Farorna med klättringen tänker han nästan aldrig på. Han är rutinerad och vet sina begränsningar. Han lägger stor tid åt bouldering som är en gren av klättringssporten. Bouldering skiljer sig från andra klättringsgrenar då den sker på klippblock som oftast inte är mer än några meter höga. Bouldering bygger mer på styrka och teknik än uthållighet.

– När man bouldrar är vi oftast ett gäng som kör samtidigt och då har man koll på varandra. Tillsammans ser vi till att vi inte slår i huvudet när man ramlar och därför är riskerna små trots att vi inte använder rep. Det är sällan jag klättrar själv. Om jag känner mig i dålig form någon dag, då väljer jag kanske inte den vägg som kan innebära långa fall om man misslyckas.

Fredrik kan bli trött på hur media skildrar sporten.

– 99 procent av alla bergsklättrare i Sverige har inte klättrat i Himalaya. Men en stor del av rapporteringen handlar om just det. När man berättar för folk att man håller på med klättring brukar de fråga om man bestigit Mount Everest. Men nej, det har jag alltså inte. Det är inte heller mitt mål.

Vad tycker du om äventyrare som väljer att klättra i berg där de riskerar livet?

– Jag har väl egentligen ingen åsikt om det. Jag tycker att folk får göra som de vill.

Mer läsning

Annons