Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näthandeln slår ut småbutiker

Småbutiker med märkes-kläder i Örebros stadskärna får allt svårare att klara konkurrensen från näthandeln och köpcentrumen. – En amerikansk utveckling, säger Ulf Johansson, professor vid Ekonomi-högskolan i Lund.

Annons

Flera enskilda handlare i centrum har fått stänga igen under de senaste åren. Samtidigt har Mariebergs köpcentrum gjort miljoninvesteringar och en ny etablering vid Boglundsängen är i full fart. Konkurrensen från e-handeln och köpcentrumen blir allt mer påtaglig i Örebro.

– Det är en väldigt tydlig trend vi ser, till och med i stora städer som Malmö. Cityhandeln har det jättetufft, säger Ulf Johansson, som forskar om svensk handel vid Lunds universitet.

Han konstaterar att 2013 har varit ett riktigt tufft år för centrumhandeln i hela landet. Medan de små butikerna minskar i antal blir kedjorna desto fler. Det betyder dock inte automatiskt att de stora jättarna går bra ekonomiskt.

– Elektronikbranschen har det jättetufft och här går många kedjor jättedåligt. Flera klädeskedjor går allt annat än bra. Det är många kedjor som går jättedåligt. Det är inte så att kedjorna går fruktansvärt bra, men de har det lättare än den enskilde handlaren, säger Ulf Johansson.

Han menar också

att konkurrensen från köpcentrumen blivit allt större bara under de senaste åren.

– Vi har varit ganska bra på att bevara våra stadskärnor i Sverige. Länge har de inte påverkats eftersom många orter har varit rätt så restriktiva med externa etableringar med köpcentrum. Under de senaste åren känns det dock som att proppen har gått ur.

En utveckling som länge pågått i USA.

– Det är en amerikansk utveckling vi ser. Det här har ju skett i USA för många år sedan, där stadskärnorna töms på den typen av butiker och sen flyttar ut till stora ”Malls” (köpcentrum, reds anmärkning).

I USA har de stora köpcentrumen börjat känna av konkurrensen från E-handeln.

– Näthandeln växer mest av allt. I USA har man börjat se att externa köpcentrum till och med lägger ner som en konsekvens av den explosionsartade tillväxten för E-handel. Där lägger man mycket av skulden på E-handeln.

Ulf Johansson spår ännu tuffare år för cityhandeln under de kommande åren. Butikernas tillgänglighet måste öka för att de ska kunna överleva. Ökade öppettider är ett sätt.

– Mycket av cityhandelns problematik tror jag är en förnekelse av behovet att förändra. Man är rätt traditionell av sig, men det är svårt att vara flexibel. Men jag tror det är enda sättet att överleva. Man måste kunna ha öppet längre. Nätet stänger ju aldrig.

Några butiker som fått stänga

Ladytramp

Entertainment

Kanel

Butik tjugotre (stänger om två veckor)

Debut (tidigare hörnet Kungsgatan/Nygatan. Ligger numera på Kungsgatan 10)

Finrummet

Esprit (centrum och Marieberg)

Mer läsning

Annons