Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nelly, 71, utvisas trots ebola-kaoset

Ebolautbrottet rasar i Västafrika och värst är det i Liberia.Dit ska 71-åriga Nelly Paye utvisas.– Jag kan inte se min mamma dö, säger dottern Annie Brown.

Annons
Nelly från Liberia som fått avslag på sin asylansökan hotas av utvisning trots ebolautbrottet i hemlandet.

2011 kom Nelly Paye till Sverige efter att ha flytt från hemlandet Liberia. Nelly har berättat att hon trakasserades och misshandlades av förre presidenten Charles Taylors forna soldater. Orsaken var att hon under det 13 år långa inbördeskriget – som slutade 2003 – hjälpte kvinnor ur sin egen minoritetsgrupp, krahn.

Men Migrationsverket tyckte inte att Nelly kunde styrka sin historia och ansåg dessutom att hon borde ha sökt hjälp och skydd hos polisen i Liberia.

Beslutet blev därför att utvisa Nelly. Beskedet upprörde dottern Annie Brown som bor i Sverige sedan 30 år tillbaka, först 16 år i Lindesberg och därefter i Örebro.

– Det går inte att få hjälp av polisen i Liberia. Det kan till och med bli värre om man vänder sig till dem, säger Annie.

I kampen för sin mamma har hon haft hjälp av Svenska kyrkans diakoner Johan Sobelius och Pelle Svedberg i Örebro.

– Migrationsverket har inte satt sig in i hur det är i Liberia. I stället har de resonerat utifrån hur det fungerar i Sverige, säger Johan Sobelius om utvisningsbeslutet som fastställdes våren 2013.

Så kom ebolautbrottet i Västafrika. Hittills har det tagit drygt 2 600 liv och situationen väntas bara bli värre. Liberia sägs vara det värst drabbade landet och folk dör på gatorna i huvudstaden Monrovia.

Det fick Nelly Paye att i augusti ansöka om ett så kallat verkställighetshinder. Hon ville få en ny prövning eller åtminstone få myndigheterna att skjuta på utvisningen tills epidemin ebbat ut.

Men det blev ett blankt nej från Migrationsverket.

– Vi fick ingen motivering utan bara en stämpel om att Migrationsverket avslår ansökan, säger Pelle Svedberg upprört.

Myndigheten – som är bunden av lagen – menar att förhållandena i Liberia inte har förändrats så dramatiskt att utvisningen ska skjutas upp.

– Rent generellt är epidemier inget som bedöms vara ett hinder för att verkställa en utvisning, men vi gör alltid en prövning i det enskilda fallet, säger Daniel Johansson, chef på den enhet som handlagt Nelly Payes ärende.

Migrationsverket menar att det behövs en betydligt större smittspridning än den nuvarande och att det går att skydda sig från sjukdomen.

– Bara för att man vistas i Liberia betyder inte det att man smittas av ebola. Vi har bedömt att det finns möjligheter att skydda sig, säger Daniel Johansson.

För Nelly Paye och dottern Annie Brown blev även det beslutet en kalldusch. Nu kan polisen komma vilken dag som helst för att hämta Nelly.

Annie förstår inte hur hennes mamma ska klara sig om hon tvingas återvända till Liberia.

Nelly är 71 år gammal, analfabet och kommer från en by som hon inte kan återvända till. Hon är helt beroende av andra människors hjälp.

– Jag ringde till polisen här i Sverige och talade om att de inte får komma och hämta min mamma. Det skulle vara samma sak som att se henne dö. Men polisen förklarade att de bara måste göra sin plikt.

Förra sommaren var Annie hemma i Liberia för att undersöka hur det skulle bli för mamman om hon tvingades återvända. Annie kände sig inte säker i landet och stressen hon upplevde i Monrovia gjorde att hon fick en stroke och låg medvetslös i 13 dagar.

Om Nelly utvisas till Liberia känner Annie att hon måste följa med modern.

– Hon har inga anhöriga i landet och hon kan inte återvända till sin hemby. Jag måste åka med för att se vart hon ska ta vägen, säger Annie.

Svenska kyrkan har i många år haft ett nära samarbete med den lutherska kyrkan i Liberia. Men Johan Sobelius menar att det är svårt för kyrkan i Liberia att hjälpa Nelly om hon utvisas.

– Kyrkan i landet gör sitt bästa för att hjälpa men den är mycket ansträngd och saknar platser, säger Johan.

– Ska vi i det läget skicka ner en person som ska ta en plats från en annan behövande, när vi i Sverige har alla möjligheter att hjälpa?

Vad tror ni kommer att hända nu?

– Jag vet inte, säger Annie uppgivet.

– Hoppet är väl det sista som överger människan, säger Johan. Men det vi kan göra är att försöka berätta att sådana här saker händer i dagens Sverige. Hon är utsatt för en grym och omänsklig behandling.

- Jag ringde till polisen här i Sverige och talade om att de inte får komma och hämta min mamma, säger Annie Brown.

Mer om Ebola

Ebolaviruset orsakar en blödarfeber. Under detta utbrott har dödligheten beräknats till drygt 50 procent. Inkubationstiden är upp till tre veckor.

Om sjukdomen förvärras följer kräkningar, diarré och blödningar – vilket också gjort att så många vårdarbetare varit bland de första offren eftersom viruset smittar via kroppsvätskor. Smittan är inte luftburen.

Enligt siffror från Världshälsoorganisationen (WHO) har drygt 2 600 människor dött av ebola hittills.

Än så länge syns inte några tecken på att smittan bromsats in i de tre värst drabbade länderna: Guinea, Sierra Leone och Liberia. Minst 5 335 sjukdomsfall har bekräftats.

Liberia

Liberia är en stat i Västafrika med 4,4 miljoner invånare. Huvudstaden är Monrovia (1,1 miljoner invånare 2010).

Den inhemska befolkning omfattar officiellt 16 etniska grupper.

Det fattiga landet håller på att resa sig efter det grymma inbördeskriget som tog slut 2003. Ebolaepidemin hotar denna utveckling.

Mer läsning

Annons