Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas Eliasson anses inte vara allvarligt psykiskt störd

Rättsmedicinalverkets utredning visar att den 24-årige serievåldtäktsmannen inte är allvarligt psykiskt störd. Nu kan han dömas till fängelse.

Annons

Niklas Eliasson är misstänkt för överfall på 15 kvinnor i Örebro under perioden april 2005 till oktober 2010. Det rör sig bland annat om tre grova våldtäkter och nio våldtäktsförsök.

Övertygande bevis

Efter att förhandlingarna avslutades i april kom Örebro tingsrätt fram till att det fanns övertygande bevisning mot Eliasson i de flesta fallen. Domstolen ansåg dock att en rättspsykiatrisk undersökning var nödvändig innan domen kunde avkunnas.

Nu har undersökning kommit och den visar att Eliasson inte är psykiskt sjuk och att han heller inte var det när brotten begicks. Det är det enda man får veta eftersom merparten av undersökningen är belagd med sekretess.

Men det här betyder att tingsrätten kan döma honom till fängelse.

14 års fängelse

Under rättegången yrkade åklagare Pia Åsberg på 14 års fängelse om den påföljden skulle bli aktuell.

– Det är det högsta straff som kan utgå för de här brotten, förklarade Åsberg efter att förhandlingarna hade avslutats i april.

På fredag i nästa vecka kommer rättegången att återupptas mot Niklas Eliasson. Men det är inte säkert att domen kommer att meddelas då.

– Jag har inte tagit ställning till om dom kommer samma dag som vi har förhandlingen, eller om det blir en vecka senare eller längre, säger lagmannen Per Grevesmühl.

Slog till tidigt

Eliasson slog ofta till under tidiga morgnar och gemensamt för offren var att de var ensamma och hade späd kroppsbyggnad.

Överfallen var ofta mycket brutala och i polisförhören sa Niklas Eliasson att han vid flera attacker tog till övervåld. Värst drabbad blev kvinnan som överfölls vid Eurostop den 28 mars 2010. Kvinnan bakbands och misshandlades med knytnävsslag i ansiktet under den omkring 1,5 timme långa våldtäkten. Han hotade även att skära henne med kniv.

Omfattande spaningsarbete

Niklas Eliasson greps måndagen den 11 oktober 2010 efter ett omfattande spaningsarbete. Polisen hade bland annat låtit dna-topsa hundratals unga män i Örebro. Fredagen innan Eliasson greps hade han ringt och lämnat återbud till den topsning han kallats till. Under helgen som kom överföll han ytterligare tre kvinnor.

Niklas Eliasson erkände under rättegången samtliga brott men var inte överens med åklagaren om hur de skulle rubriceras.

Mer läsning

Annons