Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Niklas Eliasson bör genomgårättspsykiatrisk undersökning"

Niklas Eliasson bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, det tycker både åklagaren och advokaten.
– Jag tror att även domstolen tycker det, säger åklagare Pia Åsberg.

Annons

På tisdag i nästa vecka kommer den elva dagar långa rättegången mot Niklas Eliasson att avslutas med slutpläderingar. Domstolens målsättning var att den förhandlingen skulle vara öppen för allmänheten.

Men det finns en risk för att offrens identitet kan röjas. Namn kan nämnas av misstag och omständigheter runt de olika brotten kan göra det möjligt för en utomstående att identifiera kvinnorna.

Därför blir det stängda dörrar även i den här delen.

– Det är svårt att hålla slutpläderingar utan att nämna namn på de inblandade, säger försvarsadvokaten Margareta Arvidsson.

– I en slutplädering måste man kunna säga som det är, förklarar åklagare Pia Åsberg. Jag kommer att ta upp en del detaljer som kan vara direkt utpekande.

Det är möjligt att Åsberg kommer att yrka på ett bestämt straff för Niklas Eliasson. Men vägledande för påföljden måste enligt åklagaren ändå vara den rättspsykiatriska undersökning, RPU, som hon anser att Eliasson bör genomgå.

– Jag kommer att framställa ett yrkande om RPU i slutpläderingen, säger Åsberg.

Margareta Arvidsson kommer att göra samma sak.

– Det är vad min klient vill, säger hon.

Åsberg tror att även tingsrätten är inne på samma linje.

24-årige Eliasson har tidigare genomgått en paragraf 7-utredning, det man tidigare kallade liten sinnesundersökning. I den stod det att han kunde vara psykiskt störd och att en större undersökning rekommenderades.

Eliasson har också erkänt samtliga 15 överfall, men är oense med åklagaren om hur några av dem ska rubriceras.

Rättegången, som på onsdagen var inne på sin åttonde dag, har så här långt gått bra, menar både Åsberg och Arvidsson.

– Han tycker att det är skönt att det kommit så här långt, även om det är jobbigt för honom att möta offren, säger Margareta Arvidsson.

– Det har gått fantastiskt bra, säger Pia Åsberg. Än så länge har till exempel alla målsäganden kunnat lämna sin berättelse i rättssalen, inför honom. Han har också medverkat genom att berätta sin del.

Mer läsning

Annons