Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norr kan få egen Aveny

Göra Storgatan som Avenyn i Göteborg och Järntorget som Kungsträdgården i Stockholm. Eller bygga student-bostäder på fängelse-tomten vid Karro.Nu presenterar politikerna många spännande lösningar för Norrcity.

Annons
Planerna för Norrcity i Örebro växer i takt med valrörelsen. Eller vad sägs om ett Resecentrum i två plan, att göra Storgatan till Örebros svar på Avenyn i Göteborg eller Järntorget till Örebros svar på Kungsträdgården i Stockholm?

Planer, utredningar och undersökningar har gjorts om vad som bör ske med Norrcity. Så här i valtider kommer både Socialdemokraterna och den borgerliga koalitionen med sina förslag till förbättringar för Norr.

Socialdemokraterna vill bland annat öppna Storgatan för trafik, göra korttidsparkering efter sidorna, bygga ett brett övergångsställe från Resecentrum till Fredsgatan samt stärka Kulturhuset och bygga studentbostäder på fängelsetomten vid Karolinska skolan.

Örebros svar på Avenyn

Koalitionen kontrar med förslag på kulturstråk vid Henry Allards park, låta Gamla gatan bli en handels- och restauranggata, skapa ett glashus på Järntorget, färdigställa Fiskartorget (bakom Stora hotellet) och låta Storgatan bli Örebros svar på Avenyn i Göteborg, öppna för mer handel och restauranger.

Resecentrum i två plan

Men att utveckla Resecentrum har båda politikersidorna högt på sina agendor. Socialdemokraterna vill bygga ett Resecentrum med bussar på två plan och hotell eller arbetsplatser ovanpå. De vill göra hela området mer välkomnande och ta upp diskussioner om byggande på grusparkeringen Östra Bangatan/Fredsgatan.

Vill lyfta Södra station

För koalitionen handlar det både om att bygga ut Resecentrum och att ta hand om Södra stations-området.

– Örebro behöver två resepunkter och vi vill lyfta Södra station parallellt med arbetet med Resecentrum. Vi vill också göra ett tydligt stråk från Resecentrum in mot centrum, betydligt mer välkomnande än i dag, säger Fredrik Persson, (MP), kommunalråd i samhällsbyggnad.

Koalitionen vill även utreda möjligheterna att skapa ett nytt kulturcentrum på norr.

Ny konserthall

– Man kan tänka sig att det kan innehålla en ny konserthall, bibliotek och konsthall. Kanske kan Olaigatan bli vår egen kulturgata där vi skapar nya intressanta kulturmöten, säger Staffan Werme som också är noga med att poängtera vikten av långsiktighet.

– Ett nytt resecentrum byggs inte på ett år och det handlar om att tillgodose många aktörer. Vi vill ha en öppen medborgardialog. Men 2015, när staden firar 750 år, borde vi kunna vara klara med många delar, säger Staffan Werme, (FP), koalitionens utvecklingskommunalråd.

Fastighetsägarna på norr kommer att ge sin syn på förslagen i morgondagens NA.

Mer läsning

Annons