Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi-tv: Se invigningen av Wessels

Namnet Wessels har etsat sig in i örebroarnas medvetande. Trots att Wessels stormarknad bytte namn till B W för 37 år sedan säger många fortfarande ”vid Wessels”.

Annons

Stadsliv tittar i NA:s klipparkiv och landar i en annan tid. 1967. Wessels är en stormarknad som vände sig till bilburna kunder. Företaget, som etablerar sig på billig tomtmark utanför staden och som har en starkt rationaliserad varuhantering, kan konkurrera om kunder med sina relativt låga priser. Det handlar dock inte bara om billiga varor. Det har också blivit ett familjenöje att åka dit. ”I dag väntar Wessels på kundanstormningen (i Malmö gick ambulanser i skytteltrafik”) lyder en rubrik i NA 15 september 1967 inför invigningen i Örebro. Rubriken syftar på vad som hände då Wessels i Malmö öppnar 1962. Då utbryter kaos och köpsugna skåningar svimmade i trängseln. Ambulanserna kör i skytteltrafik mellan Wessels och Malmö allmänna sjukhus.

Den högtidliga invigningen i Örebro klaras av med ”fru Thyra Åmans hjälp” (Hon är gift med landshövding Valter Åman). Till detta evenemang kommer 500-600 speciellt inbjudna.

Företagets verkställande direktör Torolf Hjort, Malmö. förmedlar förhoppningen att Wessels ska gagna både Lillåns samhälle och Axbergs kommun liksom bygden i övrigt och göra Örebro ännu mer attraktivt i regionens centrum. Vid invigningen medverkar även Örebro studentkår, representerad av Per-Arne Strömberg. Kåren får presentkort på 1 500 kronor.

Det blir inget stök i Örebro då örebroarna väller in genom entrrén 15/9. ”Välutrustade sjukvårdare behövde aldrig gripa in”. NA 16/9 1967. Cirka 20 000 örebroare beräknas ha varit inne i varuhuset under dagen.

Wessels är stort. En säljhall på 9 000 kvadratmeter, 26 kassor och 2 500 gratis parkeringsplatser. En restaurang för 250 personer. Ujujuj.

NA berättar vidare ”att personalstyrkan under ledning av disponent Gunnar Wullf uppgår till 55 heltidsanställda och 110 deltidsanställda. Detta innebär att framför allt många kvinnor inom Axbergs kommun beretts tillfälle att komma ut i förvärvslivet.”

Utomhus. vid entrén, finns tombola och när väderleken tillät karuseller.

Wessels är före sin tid när det gäller öppettider. Måndagar, torsdagar och fredagar är det öppet ”så pass sent” som till klockan 20 i stället för till klockan 18. Inte bara facket är emot öppet på obekväm arbetstid, även köpmannaföreningar och företagarföreningar hyser skepsis mot de för tiden sena tiderna. Wessels ledning kontrar med att hälften av företagets omsättning ligger på dessa timmar och de tre timmar mellan klockan 12 och 15 som man har öppet på lördagar.

Wessels varuhuschef Gunnar Wulf låter de anställda välja om de vill jobba söndagen före jul eller på julafton 1970. Resultatet blir att Wessels är det enda varuhuset i Sverige som är stängt på julafton.

Wessels är vägledande bland andra handlare i Örebro när det gäller öppettider. 1972 skapas uppmärksamhet då Wessels inför söndagsöppet året om. Handelsanställda demonstrerar utanför stormarknaden. Handels anser att söndagsöppet är ett hot mot en vettig fritid för medlemmarna.

Wessels

Wessels startade 1911 i Malmö som en filial till Magasin du Nord i Köpenhamn. 1925 övertogs varuhuset av Svenska AB Wessels i Malmö. 19 oktober 1962 flyttades verksamheten till nybyggda stormarknaden i Jägersro strax utanför Malmö. 1977 gick de samman med varukedjan Bra stormarknad under namnet B 1992 förvärvades B av Kooperativa förbundet.

Källa: Aktstycket, Medlemsblad från Arkivcentrum Örebro län

Mer läsning

Annons