Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är hela snösvängen igång

Det var mycket besvärligt att ta sig fram inne i Örebro under lördagen. Ett begränsat antal snöröjningsfordon var igång under förmiddagen.

Annons

- De stora lederna genom stan prioriterades. Men vid elva-tiden sattes hela snöröjningsstyrkan med ett hudnratal fordon i arbete, säger Håkan Zaring som är ansvarig för snöröjningen i Örebro kommun.

Redan på fredagskvällen bestämdes hur snöröjningen skulle läggas upp under lördagen. Under det kraftiga snöfallet skulle man inte ge sig ut. Först när snöfallet avtog skulle man ta i ordentligt. Det blir mest effektivt, menar Zaring.

- Det blir inget bra resultat under tiden det snöar kraftigt. Och så bränner vi ut folket, säger han.

Snöröjarna som nu är ute och plogar kommer att vara igång fram till midnatt. Först plogades de stora lederna, sedan fortsatte man med mindre gatorna. Även när det gäller cykelbanorna finns en prioriteringsordning. De mest trafikerade cykelbanorna plogades först.

- Som planen ser ut just nu sätter vi igång och plogar igen på söndagseftermiddagen. Och natten mellan söndag och måndag är det dags att forsla bort snö som vi kört upp i vallar och högar, säger Håkan Zaring.

Sedan nyår har Örebro kommun lagt ner elva miljoner kronor på snöröjning. Budgeten för 2010 är 16 miljoner, så den är det inte troligt att man kan hålla.

- Vi har väl en månads vinter kvar. Sedan har vi ju november och december som också ingår i årets budget. En kostnad som vi vet att vi har i vår är sandsopning. Förra året kostade den 1,5 miljoner kronor, säger Håkan Zaring.

Mer läsning

Annons