Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hemligstämplas den "hemliga bibeln"

Scientologikyrkans hemliga bibel har skickats ut till flera olika domstolar i landet. Örebro tingsrätt har beslutat att hemlighetsstämpla de 600 sidorna.

Annons

Den 24 maj inkom ett mejl till Örebro tingsrätt som innehöll en PDF-fil med drygt 600 sidor av vad som uppges vara scientologerna hemliga bibel.

Mejlet inkom till tingsrätten bara några dagar efter att SVT sänt dokumentären Fångade av scientologin. Handlingen skickades också till flera hovrätter, kammarrätter, länsstyrelser, några kommuner, rymdstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Statens konstråd, skriver GP.

Några domstolar, exempelvis Södertälje, valde att inte sekretessbelägga dokumenten. SVT Nyheter Väst fick ut dokumenten innan Göteborgs tingsrätt sekretessprövade materialet och sedan hemlighetsstämplade handlingen.

Örebro tingsrätt har dock, genom lagmannen Björn Lindén, beslutat att sekretess ska gälla efter att en person hörde av sig och begärde att få ta del av handlingen

Domstolen hänvisar till att det rör sig om ett upphovsrättsligt skyddat verk som inte kan antas sakna kommersiellt intresse. I beslutet skriver lagmannen också att den bifogade filen i mejlet kan antas innehålla ett verk författad av en annan person än den som skickade meddelandet till tingsrätten. 

Robin Enander, ansvarig utgivare av samhällsmagasinet Avsnitt, var den som begärde ut handlingen från bland annat Örebro tingsrätt och kammarrätten i Jönköping. Han har nu överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen som ska avgöra om dokumenten ska bli offentliga eller inte. 

- HFD måste pröva frågan. Och det blir intressant hur omfattande prövning det blir. Jag hoppas dock att min överklagan väcker tillräckligt många intressanta frågor för att HFD ska finna det värt att göra en mer genomgripande prövning, eftersom det saknas praxis om den här bestämmelsen, säger han till GP.

En liknande händelse inträffade på 90-talet när en person lämnade in scientologibibeln till flera myndigheter som gjorde dokumenten offentliga. År 2000 ändrades sedan sekretesslagen för att kunna skydda icke utgivna verk från otillåten spridning.

Mer läsning

Annons