Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan du tycka till om parkens framtid

I dag ställs de omdiskuterade planerna för Drottningparken och en ny södra infart ut på granskning. Det innebär att örebroarna kan komma med åsikter fram till 21 mars.

Annons

– Nu kan alla tycka till, och vi kommer säkert att få in fler synpunkter. Det är ju den process vi har i kommunen för att ingenting ska förbises, säger byggnadsnämndens ordförande Hannah Ljung (C).

Detaljplanen, som finns att beskåda på stadsbibliotekey och i entrén till Stadsbyggnadshus 1, ska göra det möjligt att bygga en skateboardpark och nya kontorshus på Söder i kombination med att öppna infarten till Fabriksgatan från Oscariarondellen.

Planen har varit ute på samråd, och den så kallade granskningen är sista steget innan planen klubbas igenom. Oppositionens politiker flaggar för avvikande uppfattningar, men en enig byggnadsnämnd beslutade ändå att ställa ut förslaget som det är.

– Vi tyckte att det var onödigt att reservera oss i det här läget, men klargjorde från samtliga oppositionspartier vilka invändningar vi har, säger Ronnie Palmén (M), andre vice ordförande i byggnadsnämnden.

Han säger att oppositionen är ganska överens om planens problem: Öppnas Fabriksgatan öppnas får Virginska skolan trafikleder på båda sidor, därför vill de inte att det ska bli genomfart. Ett annat diskussionsämne är om Drottningsparken verkligen är rätt plats för en skateboardpark eftersom det skulle kunna störa de som bor runt omkring. Ett annat påpekande gäller att de grönytor som försvinner måste kompenseras.

Hannah Ljung (C) anser att förslaget om en skateboardpark är genomarbetat, och konstaterar att det finns starka önskemål om att den ska läggas just här. Hon säger att erfarenheten är att en öppen och allmän park breddar sporten och även har lett till fler aktiva tjejer.

– Men vi får väga in och ta hänsyn till de synpunkter som finns. Samtidigt är vi inte först i Sverige, det finns fungerande skateboardparker på andra ställen i Sverige vi kan dra lärdom av, säger Hannah Ljung.

Ronnie Palmén (M) kan tänka sig en infart från Oscariarondellen, men inte genomfart.

– Men det är sånt vi får ta en diskussion om, tillägger han.

Hannah Ljung är dock tydligt med majoritetens linje, som hör ihop med att fler kontorshus innebär fler arbetsplatser att ta sig till.

– Därför vill vi öppna infarten, men inte göra en återvändsgata för då dubblerar vi ju trafiken, säger Hannah Ljung.

Hon säger att gatan förbi Virginska skolan redan i dag kräver åtgärder eftersom den är otydlig och stökig.

– Det är många ungdomar och bilar som lämnar och hämtar och backar ut från parkeringsdplatserna längs gatan. Vår tanke är att göra en lågfartsgata med hinder där eleverna ska gå över.

Vad tycker du bör göras med Drottningparken? Diskutera här nedan!

Vi vill inte göra en återvändsgata för då dubblerar vi ju trafiken. Hannah Ljung (C)
Om det blir genomfart får Virginska skolan trafikleder på båda sidor. Ronnie Palmén (M)

Mer läsning

Annons