Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu räcker S och V ut handen

Socialdemokraterna tänker sträcka ut handen till något av partierna i koalitionen, men inte till alla. Vänsterpartiet håller med och sneglar mot Miljöpartiet och Centerpartiet.

Annons

Vi gjorde ett urbra val, berättar Lena Baastad (S) dagen efter valet. Visserligen räknas de sista rösterna på onsdag, men för närvarande har de ett mandat mer än koalitionen.

– Det jag kan se är en jättestor seger för oss socialdemokrater, säger hon.

Hon ser sig som den blivande ordföranden i kommunstyrelsen. Förstahandsalternativet är ett dock en stark kommunledning och då behöver hon stöd från minst ett parti till.

– Vi kommer att sträcka ut handen till något av de partierna som finns i koalitionen, säger hon

MP och C närmast

Mer vill hon inte säga så här tidigt efter valet. På måndagen skulle Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ha en första träff för att lägga upp strategin,

– Vi ska diskutera det uppkomna läget. Närmast oss ligger om vi ska tala klarspråk Miljöpartiet och Centerpartiet, men vi ska inte gå ut och redan nu utesluta de ena eller andra, säger Murad Artin (V).

Partierna eniga om SD

Alla partier är eniga om att minska Sverigedemokraternas inflytande. Hur det ska gå till är dock en förhandlingsfråga. Ingen vill egentligen prata om det i förväg.

– Jag tror att vi som alla andra partier får prata med varandra. Jag tror inte att det finns några grupperingar som är förutbestämda. Det är väldigt öppet, det är vad jag säger, konstaterar Fredrik Persson (MP).

Lennart Bondeson (KD) vill vänta tills alla röster är räknade.

– Jag vill inte utesluta någonting i det här läget. Ett värsta scenario är om Sverigedemokraterna får inflytande, säger han.

Besvärligt

Rasmus Persson (C) vill även han vänta tills det klarnar mer. Han är dock beredd på samtal.

– Vi kommer att föra samtal alla sju partier om vilka vägar som finns i det politiska läge vi har, säger han.

Det är en besvärlig parlamentarisk situation i Örebro, konstaterar Kent Persson (M). Han tycker ändå att Moderaterna har gjort ett hyggligt val.

– Vi ska väl hålla en öppenhet så klart, så får vi se hur det går att lösa. Sverigedemokraterna är helt uteslutet för oss, och det är stora skillnader mellan oss och Socialdemokraterna och vänstern, det ska man vara medveten om, säger han.

”Inte en chans”

Staffan Werme (FP) att det är vill även han avvakta onsdagen. Ett samarbete med Socialdemokraterna är dock inte aktuellt.

– Finns inte en chans, eller man ska aldrig stänga dörren, men med tanke på den valkampanj som bedrivits känns inte det som en framgångsväg, säger han, säger han.

Alla partier menar att inga dörrar ska stängas för tillfället, förutom då dörren till Sverigedemokraterna. Daniel Spiik (SD) är trots det optimistisk.

– Vi har ju sträckt ut handen till dem. Jag tycker väl ändå att man bör kunna föra en konstruktion dialog, säger han.

Mer läsning

Annons