Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu saknar allt fler jobb

Den ekonomiska turbulensen börjar sätta spår i arbetslösheten i Örebro län. I december ökade varslen i länet och allt färre fick ett jobb.

Annons

Personer med funktionshinder är värst drabbade, i den gruppen ökade arbetslösheten med 18 procent i december i fjol i jämförelse med samma månad 2010.

– Höstens osäkerhet kring det ekonomiska läget påverkar arbetsgivarnas benägenhet att rekrytera. Det är en viktig förklaring till att färre får jobb, säger arbetsförmedlingschef Sari Harju.

Fler varslasUnder december varslades 200 personer i länet om uppsägning. Det är betydligt fler än motsvarande månad 2010, då endast 20 personer varslades. Under hela 2011 har 978 personer i länet varslats om uppsägning, mot 1 639 personer 2010.

Många arbetssökande fick jobb under inledningen av 2011 men sedan juni har antalet som fått jobb minskat jämfört med året innan. I december fick 1 000 personer ett arbete. Det är 341 färre än samma månad för ett år sedan och en minskning med drygt 25 procent.

I slutet av december var 2 250 personer med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga utan arbete. Det innebär en ökning motsvarande 18 procent jämfört med december 2010.

– Vi får inte missa den kompetens som funktionsnedsatta besitter. Det är alldeles för många som inte får möjlighet att bidra med sina erfarenheter och kompetenser, säger Sari Harju.

Mer läsning

Annons