Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Fisktorget rensas upp

Nu är det dags för ännu ett torg att få ett nytt utseende. Den här gången är det Fisktorgets tur att dammas av och putsas upp.

Annons
Så här ser ett av de tre omgörningsförslagen ut. Tanken är att platsen som kallas Fisktorget ska bli mer tillgängligt och en mötesplats för folk.

Fisktorget är platsen mellan Stora hotellet och Kompassen, sträckan längs med Engelbrektsgatan, mot ån och Slottet. Platsen har egentligen inget officiellt namn. Fisktorget försvann från kartan 1946 och har under många år mest varit en plats man passerat på väg någon annanstans. Men nu ska torget fräschas till och rustas upp. Under våren har en projektgrupp med arkitekten Peter Christensen i spetsen tittat på olika förslag hur torget skulle kunna göras om.

– Vi vill ta till vara torgets potential, göra det attraktivare och en plats för möten och nöjen, säger han. Nu upplevs det som lite rörigt. Där finns bilar, cyklar och uteserveringar och man ser inte riktigt vyn över Slottet och den nära kontakten till ån.

Arbetsgruppen har tagit fram tre förslag som ska ut på remiss. De skiljer sig åt beroende på hur uteserveringarna är placerade och var körbanan går. Man vill ge torget en tydligare utformning, bredda promenadstråket vid ån, lägga ny markbeläggning, sätta upp bättre belysning, fler bänkar och minska antalet parkeringsplatser. Dessutom vill man ta bort skulpturen Väv av ögonblick av Bo Samuelsson.

Varför då?– Den är numera i lite sämre skick. Dessutom finns det olika uppfattningar om värdet av statyn. Vi har, i förslagen, valt att ta bort den och låta den ersättas av någon annan staty som kan ses som en träffpunkt för folk. Men vi har inga konkreta idéer på hur den nya statyn skulle se ut. Det här är bara ett tankeförslag.

När kan torget börja byggas om?– Det beror lite på hur lång tid samrådet tar. Sen ska beslut fattas. Om ett år kan nog ombyggnationen börja och vara avslutad sent 2013. Det är en preliminär tidsplan.

Vad skulle ombyggnationen kosta?– Beroende på vilket förslag man väljer så hamnar vi någonstans mellan sex och åtta miljoner kronor, svarar Peter Christensen.

Den 4 oktober ska beslut tas i programnämnd samhällsbyggnad hur man ska gå vidare med planerna på en ombyggnad av Fisktorget.

Försvinner? Ett förslag för att göra ett attraktivare torg är att ta bort statyn ”Väv av ögonblick” av Bo Samuelsson.

Mer läsning

Annons