Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska kommunensanställda våga prata

I kommunfullmäktige var man överens om att personalen ska kunna säga vad de tycker till vem de vill. Kommunen håller också på att sammanställa åtgärder för att nå dit.

Annons

NA skrev nyligen om anställda inom Örebro kommun som inte vågade vända sig till sin chef eller media för att berätta om missförhållanden. De var rädda för negativa konsekvenser.

– Det är ingen bra bild i NA av kommunen som en bra arbetsgivare med öppenhet och ledarskap, sade Murad Artin (V).

Han hade ställt en interpellation till Staffan Werme (FP) i kommunfullmäktige för att få reda på vad han tänkte göra för att förbättra det personalpolitiska klimatet.

– Vi måste vara mycket tydliga på den punkten. Delaktighet, öppenhet, dialog och inflytande är grundpelare för demokratin, sade Murad Artin.

Oacceptabla repressalier

Staffan Werme svarade att kommundirektören har fått i uppdrag att be personalavdelningen att sammanställa vilka åtgärder man gör på varje avdelning inom kommunledningskontoret.

– Vi måste vara mycket tydliga med att det är fullständigt oacceptabelt att någon är oroad för repressalier om de ska gå ut och tala om vad som händer på arbetsplatsen, sade han.

Han tror att en anledning är att kommunens chefer inte har vågat vara chefer. De måste därför stärkas i sin roll.

– Att vara chef innebär att man ska orka ta kritik, våga föra ständiga samtal med medarbetare, motivera beslut och förklara större skeenden, och framför allt inte lägga locket på, sade Staffan Werme.

Lena Baastad (S) konstaterade att en organisation aldrig mår bra om inte frågor diskuteras öppet.

– Jag tror rent av att det är bra med kritik ibland. Kritik och ifrågasättande är ett sätt att utveckla organisationen, sade hon.

En frisk organisation tillåter kritik, ansåg Lotta Olsson (M)

– Där det inte tillåts blir det korrupt, oavsett vem som sitter vid makten. Därför måste vi hela tiden vakta så det inte blir korrupt, och så fort vi får höra om oegentligheter måste vi titta på dem. Demokratin måste vaktas hela tiden annars får vi ett totalitärt system, och det är det ingen här som vill ha, sade hon.

Mer läsning

Annons