Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska S styra Örebromed Centern och KD

"Många kommer att ha frågor om samarbetet med Vänsterpartiet." Det konstaterar Lena Baastad (S) när hon presenterar den nya blocköverskridande kommunledningen.

Annons

Lena Baastad säger att hon gärna hade fortsatt att samarbeta med Vänsterpartiet, men det hade varit till priset av en stabil kommunledning. Det behövdes nämligen minst ett parti till för att få majoritet i Örebos kommunfullmäktige - och gick inte att lösa i kombination med Vänsterpartiet.

Lena Baastad säger att hon fört diskussioner med samtliga partier utom Sverigedemokraterna och Folkpartiet inför uppgörelsen.

Avgörande för valet av samarbetspartners för Socialdemokraterna har också handlat om möjligheterna att genomföra partiets politik.

- Jag tror att Örebro behöver ett nytt samtalsklimat i politiken,sade hon också på presskonferensen.

Inte SD och FP

Folkpartiet och SD har alltså inte varit tillfrågade, och på sin blogg beskriver Folkpartiets Staffan Werme trepartikoalitionen som ett misslyckande att sy ihop en stark kommunledning.

Även Sverigedemokraterna har uttryckt sitt missnöje med den nya majoriteten: "Lena Baastads blåröda allians kan inte tolkas på annat sätt än makten är viktigare än politiken" skriver SD:s Jonas Millard i ett pressmeddelande.

Moderaternas Kent Persson skriver på sin blogg att maktpakten är ett svek mot de borgerliga väljarna.

Uppgörelsen klar

NA kunde redan i morse avslöja vilka som styr Örebro de närmaste åren, och att S gjort upp med Centerpartiet och Kristdemokraterna - även om ingen ville bekräfta den uppgörelsen i går kväll.

– Det får du se i morgon (läs i dag), säger Lennart Bondeson (KD).

– Inga kommentarer, kontrar Rasmus Persson (C).

Vänsterpartiet chockat

Helt klart är att vänsterblocket går skilda vägar.

– Vi har hela tiden varit överens om att styra Örebro tillsammans, men i fredags ändrades plötsligt allt, säger Murad Artin (V) och hävdar att partiet chockas över beskedet om ny kommunledning.

– Tilliten för Lena Baastad är borta och jag tror att Socialdemokraternas väljare känner samma sak. I valrörelsen lovad S att Örebro skulle bli rött igen om man vann valet. Nu sviker man löftet, fortsätter han.

Vad hände?

– Jag har ingen information. Vi och Socialdemokraterna har gått till val på att vi ska styra Örebro tillsammans och sedan händer det här. Vi som lagt gemensamma budgetar med S tolv år i rad känner oss väldigt, väldigt svikna.

"Väldigt tydlig"

Trots skilsmässan vill han inte avslöja vilka som sitter vid Lena Baastads sida i dag.

– Jag gör det inte. Lena var väldigt tydlig att hon ville förhandla med borgerliga partier i första hand, säger Fredrik Persson (MP).

– För oss var det aldrig aktuellt att svika våra väljare och bilda en allians med S. Det skiljer alldeles för mycket i vår politik, förklarar Kent Persson (M).

Mandat

S har 28 mandat i kommunfullmäktige, V har 4 - alltså totalt 32 platser av 65 mandat.

S och V ger alltså inte egen majoritet, vilket hade befarades kunna ge SD en vågmästarroll.

Mer läsning