Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill länets bönder ha torka

– Absolut inte bra. Och det blir ju inte bättre om det kommer mer. Så sammanfattar Dag-Henrik Larsson, lantbrukare i Nannberga utanför Götlunda och vice ordförande i föreningen Sveriges spannmålsodlare, helt kort den senaste tidens regn.

Annons

Maj brukar vara en ganska torr månad men i delar av Örebro län har det kommit över 100 millimeter regn den senaste veckan så på många ställen ruttnar vårsådden och måste nu sås om.

– När vi tvingas att så om så blir skörden senare och det skapar också i sin tur problem. Vädret blir osäkrare längre fram med risk för högre luftfuktighet. Kvalitén på vetet blir sämre och kvantiteten lägre. Och det är inte säkert att vetet kommer att duga till bröd. Däremot är det inga större problem med det som såddes i höstas.

Och hur blir det då med potatisen?

– Läget är inte nattsvart om man ser till länet i stort men det är problematiskt. Det säger Per-Erik Karlsson, lantbrukare på Hjälmarsholm utanför Stora Mel-lösa, som odlar mycket potatis och morötter men också spannmål.

– Jag försöker fortfarande hålla mungiporna uppe. Den mesta av potatisen är inte satt än, men vi skulle behöva få ner den snart.

– Men nu vill vi ha tre veckors uppehåll från regn. Marken behöver torka upp i en vecka innan vi kan komma ut på åkrarna. Kan vi få ner potatisen före den 10 juni eller så och det blir en gynnsam sommar kommer det nog att kunna gå ändå. Men det krävs som sagt en bra sommar.

Hur blir det med färskpotatisen till midsommar?

– Det odlas ju mest tidiga sorter i Skåne, och jag har hört att det inte varit så bra väder där. Men den kan nog bli okej ändå.

Mer läsning

Annons