Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Behrnskrapa på gång

Behrn fastigheter AB planerar för att bygga ännu ett höghus i Örebro. Intill Virginska skolan vill företaget uppföra ett 16 våningar högt hyreshus.

Annons
Behrn Fastigheters hyreshus ska bli 16 våningar högt och innehålla tvårummare och fyrarummare. BILD: Klara Arkitektbyrå AB

Det är på parkeringen mellan Öbo:s hyreshus och Virginska skolan som Behrn vill bygga ännu ett hyreshus. Huset ska bli 16 våningar och innehålla 40-45 lägenheter.

– Halva parkeringsytan i dag tas i anspråk för det nya huset plus att vi vill åstadkomma en torgbildning. Vi kommer att skaffa ersättningsplatser för de parkeringsplatser som inte finns kvar, säger Bengt-Ove Telmander, ledamot i Behrn fastigheters styrelse.

Marken ägs i dag av Öbo.

– Vi förhandlar med dem om att köpa den. Det har tagits ett styrelsebeslut i Öbo om att de går vidare med att sälja mark för att bygga hus där, säger Bengt-Ove Telmander.

Återstår mycket

Behrn fastigheter AB vill komma i gång med bygget så fort som möjligt, men det återstår mycket innan de kan göra det. Det måste först tas fram och beslutas om en ny detaljplan för området, och när det är klart så återstår det att söka bygglov.

– Huset måste anpassas till att Virginska skolan är en gammal kulturbyggnad och man måste ta hänsyn till de bostäder som redan finns. Vi måste också se hur trafiken på Östra Bangatan påverkar och järnvägen. Sedan är det bullerfrågan och luftkvaliteten, så det är inte bara att ge grönt ljus, säger byggnadsnämndens ordförande Jonas Eriksson (MP).

I grunden har nämnden dock inget emot att det byggs ett hyreshus på platsen. – Berhns hus i korsningen av Östra Bangatan och Rudbecksgatan, Aspholmen Fastigheters planer med det gamla Teliahuset och Conventum gör att det blir en form av sammanhang längs hela stråket ut eller in i staden. Det skulle kunna bli ett positivt inslag i stadsbilden, säger Jonas Eriksson.

Mer läsning

Annons