Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bussincident - nubyts alla bromsok ut

För tredje gången på kort tid inträffade i går en incident med en stadsbuss. En broms överhettades och började ryka kraftigt. Nu byts bromsoken på samtliga stadsbussar ut.

Annons

En nästan fullsatt stadsbuss tvingades vid 15.30-tiden i går att stanna vid Olaus Petri-skolan med kraftig rökutveckling från ett av hjulhusen. Bussen var på väg från Hovsta in mot centrala Örebro. Föraren klev ur, tog pulversläckaren och sprutade mot hjulet.

- Det brann aldrig, utan rökutvecklingen orsakades av ett kärvande bromsok. Pulversläckningen var en förebyggande åtgärd. Bussen kördes inte vidare, utan byttes ut och bärgades från platsen, säger Tex Kihlström, trafikchef på Nobina.

Det är tredje gången på bara ett par veckor som ett överhettat bromsok orsakar rökutveckling i stadsbussarna. Och nu tar Nobina tag i problemet.

- Vi kommer att byta bromsok på samtliga stadsbussar.

När kommer detta att genomföras?

- Så snart som möjligt, säger Tex Kihlström.

Vid incidenten i går valde chauffören att inte tömma bussen på passagerare. Några av passagerarna valde själva att evakuera, och ställer sig nu frågande inför chaufförens agerande.

- Föraren ska göra en bedömning av läget i varje enskilt fall. Utifrån den bedömningen töms bussen eller inte.

Har chaufförens bedömning i det här läget varit korrekt?

- Jag har inte personligen talat med chauffören, men utifrån vad jag fått veta om händelsen har han agerat på ett riktigt sätt, säger Tex Kihlström.

Mer läsning

Annons