Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny "dödsdrog" kan finnas i Örebro

Hittills har fyra personer i landet avlidit efter att ha använt den nya "supermandrogen". Idag hittade polisen fem tabletter som liknar drogen vid ett tillslag i en lägenhet i Brickebacken.- Jag tror att det är det första fyndet i länet, säger Jan Matérne, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Annons
Obs: Tabletterna på bilden är inte de som påträffades av Örebropolisen på onsdagen.

Det var strax efter klockan 13 på onsdagen som polisen genomförde en husrannsakan i lägenheten som tillhör en 26-årig man. I bostaden påträffades olika typer av narkotika - kokain, cannabis och ecstacy. Dessutom hittade man fem rosa tabletter med utstansade Stålmannen-s.

Nu misstänker Örebropolisen att tabletterna är exemplar av ett ecstacy-liknande preparat som populärt kallats "supermandrogen". Tabletterna ska dock skickas på analys innan man kan slå fast att det rör sig om denna nya drog. 26-åringen anhölls under eftermiddagen av åklagare och misstänks för narkotikabrott.

Nu uppmanar polisen allmänheten att höra av sig om man stöter på drogen i något sammanhang.

- Folk har ju dött av att använda den här drogen. Vi tar gärna emot tips - antingen ringer man 114 14 eller så mejlar man in sina iakttagelser, säger Jan Matérne.

"Supermandrogen" har i media också kallats för "dödsdrogen" - det har sin förklaring i att fyra personer i Stockholmsområdet sedan slutet av december förra året har avlidit efter att ha tagit drogen. Expertis varnar för drogens livsfarliga effekter.

– Man har en ökad risk för att drabbas av värmeslag, alltså väldigt höga kroppstemperaturer, över 41, 42 och ibland över 43-44 grader. Det kan utlösa en lavin av symptom med hjärnsvullnad, svikt i cirkulation, leverskada, njurskada, blödningsbenägenhet och så vidare. Och även död, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, i en intervju med SVT:s regionala kanal ABC.    

Mer läsning

Annons