Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kanotled genom Örebro i sommar

En ny kanotled genom centrala Örebro – det är den största nyheten när Örebrokompaniet lanserar Örebro, årets friluftskommun, på turistmässan i Göteborg.

Annons
Citypaddlingen ska bli en stor turistattraktion, hoppas Örebrokompaniet. Förra året testades leden av bland andra Marie Larsson, Cecilia Cederstrand och Charlotte Englund.

Redan i dag tjuvstartar TUR 2012 med en branschdag. Fortsättning följer i morgon eftermiddag när Göteborgsmässan öppnar för allmänheten. Det brukar komma drygt 45 000 besökare under helgen.

– Det blir mer och mer en turist- och resemässa för Väst- och Sydsverige, säger Örebros turistchef Björn Fransson. Men det är viktigt för oss att vara med och visa upp våra attraktioner för bussbolag, journalister och inte minst allmänheten. Vi har ju bara 30 mil till Göteborg.

Klassiska dragplåsterHotellpaketen med Gustavsvik, Slottet och Hjalmars revy är fortfarande de stora dragplåstren, men den nya kanotleden från Kvarnen i Karlslund till Naturens hus kan bli den optimala naturupplevelsen, en unik citypaddling.

– Ett grönt stråk genom centrala Örebro och dess många parker. Det är få om ens någon stad i Sverige som kan erbjuda något liknande, säger Gunn-Viol Kattilakoski, samverkan- och utvecklingschef på Örebrokompaniet.

– Vi har provpaddlat förra sommaren och turen som i sakta mak tar drygt fyra timmar, inklusive en lunchpaus i centrum, kan göras av alla, fortsätter hon.

Avbrott vid Slussen

Två gånger längs sträckan tvingas man köra kanoten på en vagn. Dels förbi Storbron, dels vid Slussen.

– Det var faktiskt en tysk som kom på idén när vi pratade om andra kanotleder runt om i vårt län. Jag tror att det här kan bli attraktivt för örebroare såväl som för svenska och utländska turister, säger Gunn-Viol Kattilakoski och berättar att turerna startar i juni.

Siktar på ökad beläggningMen även hotellpaketen lanseras nu på resmässan till förmånliga priser. 2011 blev Örebros näst bästa hotellår någonsin. Sex av tio rum var uthyrda under året. 2012 ska bli ännu bättre.

– Målet är att få en jämnare beläggning över året och öka weekendturismen, säger Björn Fransson.

Fotnot: Utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2012 baseras på en enkät som besvarades av 254 av landets 290 kommuner. Bakom initiativet står bland annat Naturvårdsverket.

500 kronor per par

Mer läsning

Annons