Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny polisradio kan inte avlyssnas

I juni kommer Rakel till Örebro län. Rakel är polisens nya system för radiokommunikation. I nya systemet kan bara polisen höra den trafik som pågår.

Annons

I mitten av juni ska den nya metoden börja användas fullt ut i länet.

– Hittills har vår radiotrafik kunnat avlyssnas av många, inom media och bland privatpersoner. För oss har det varit en stor nackdel. Rakel ska effektivt sätta stopp för avlyssningen, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Rakel finns redan i många polisområden i Sverige och Örebro län skulle haft tekniken redan hösten 2009, men det blev förseningar.

– Det är vi faktiskt tacksamma för. Nu är inkörningsproblemen avklarade och vi får ett system som är väl utprovat.

Ska gamla och nya systemet användas jämsides under en inkörningsperiod?

– Nej vi använder det nya. Men gamla systemet finns kvar som en säkerhet om något skulle inträffa. Vi betraktar första månaderna som en provperiod.

Rakel är uppbygt efter samma teknik som polisen i exempelvis Storbritannien och Finland använder, den kallas tetrateknik. Kritiken mot gamla radiosystemet har förutom andras avlyssning också handlat om dålig täckning i vissa områden och störningar.

Torbjörn Carlson säger att Rakel innebär mycket mera effektiv kommunikation mellan polisen i hela Sverige.

– Att vi inte längre kan höras av andra gör att vi kan prata öppet om det vi ska göra. Hittills har vi fått vara försiktiga och lämnat knappa uppgifter för att inte avslöja för utomstående vad som är på gång. Det har försvårat arbetet.

Rakel är också avsett för andra myndigheter än polisen, exempelvis tullen och kustbevakningen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är med och inför.

Polispersonalen i Örebro län har börjat utbildas i den nya kommunikationen. Utbildningen är olika lång beroende på vilken funktion den anställde har.

– Poliser ute på fältet, inom kommunikationscentralen, vakthavande och andra med jobb där mycket radiokommunikation ingår får mera omfattande utbildning än andra.

Mer om Rakel

Riksdagen har beslutat om ny radiokommunikation inom bland annat polisen.

Rakel är en förkortning för Radiokommunikation för effektiv ledning.

Systemet bygger på digital tetrateknik som används runt om i världen. Systemet ska fullt utbyggt ersätta 200 gamla analoga system.

Den nya radiokommunikationen ska vara införd i hela landet under det här året.

Mer läsning

Annons