Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny studie: Studenterna ogillar Örebro universitet

Nu visar en ny studie som rankat Sveriges högskolor, baserat på studenternas egna preferenser, att Örebro universitet hamnar femte sist.

Annons

Det är nyhetsmagasinet Fokus som genomfört en egen undersökning där man rankar 26 svenska högskolor och universitet. Målet med undersökningen var att mäta utbildningens kvalitet i enlighet med vad studenterna själva anser är viktigt. Man har mätt varje lärosätes kvalitet efter 23 olika variabler. Till exempel om huruvida det finns god tillgång till grupp- och studierum och att lärarna är välavlönade.

22:a plats

I den här rankingen hamnar Örebro universitet alltså på en 22:a plats av 26 rankade. Toppar listan gör Handelhögskolan i Stockholm.

- Det är ingen rankning som vi fäster oss vid, säger Jens Schollin, rektor på Örebro universitet.

- Jag har inte läst undersökningen, så jag kan inte uttala mig om den. Det finns både bra och dåliga sådana här undersökningar, och eftersom jag inte tagit del av den har jag svårt att uttala mig.

I undersökningen gjordes ett utskick till 220 000 studenter, som fick svara på en enkät med frågor om vad som är viktigt för kvaliteten på ett lärosäte. Enkäten gav 15 000 svar. Det som gör en högskola attraktiv enligt studenterna själva är lokalerna (14 %), studenterna (13 %), det sociala livet (15 %), undervisningen (4 %), studieorten (30 %) och akademiska värden (24 %).

Mer läsning

Annons