Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya H-huset nära bli felplacerat - "missförstånd" 

En ansökan om förhandsbesked om bygglov för det nya H-huset vid USÖ ser ut att att få bakläxa. Tjänstemännen anser att huset blir fel placerat.

Annons

Region Örebro län har ansökt om ett förhandsbesked om bygglov. Skälet är att det nya H-huset placeras så att det blir en mindre avvikelse från detaljplanen, förklarar Sanna Hirsikangas Bolinder, enhetschef på kommunens bygglovsavdelning.

– Då vill man pröva avvikelsen innan man söker det egentliga bygglovet, säger hon.

I ansökan hamnar huset några meter in på så kallad förgårdsmark, som man inte får bygga på.

– Det är prickad mark som samtidigt ligger mot en gata. Det som är speciellt här är att man hamnar nära cykelbanan, och det blir en trafikfarlig situation, säger Sanna Hirsikangas Bolinder.

Man får ta tillbaka ansökan och rita om?

– Ja, precis. Antingen kan de välja att rita om så att huset helt klarar det inom gränserna eller så kan de pröva igen med en mindre avvikelse. Då får vi pröva igen. Men det vanligaste är att man ritar om så att man följer gränsen, säger Sanna Hirsikangas Bolinder.

Hon påpekar att kommunen hela tiden har kontakter med Region Örebro län.

– Det som har skett är att sedan detaljplanen gjordes har vi anpassat byggnaden och gjort vissa smärre justeringar. Den har fått en lite annorlunda utformning och placering, säger Torbjörn Sjölander, fastighetschef på Region Örebro län.

Han menar att förslaget om avslag bygger på ett missförstånd.

– Vi håller på att skriva ett svar till kommunen. Det är inte så allvarligt som man tror. För man har påpekat att entréerna ligger väldigt nära gång- och cykelvägar. Men vi ska inte ligga så nära att det är ett blir problem. Och där tror vi att det är ett litet missförstånd, säger Torbjörn Sjölander.

Torbjörn Sjölander tror att de trots allt får ja på förhandsbeskedet, när de förklarat vad de menar. Blir det ändå nej så rättar de sig efter det beslutet.

– Då får vi göra de justeringar som behövs, naturligtvis. Det är inte så att det här håller på att stjälpa projektet, absolut inte. Det ska inte vara något som varken påverkar innehåll eller funktion. Det är småjusteringar, säger han.

Under sommaren och hösten kommer Region Örebro län att göra en upphandling av entreprenörer. I slutet av året räknar man med ett beviljat bygglov. Det blir då byggstart i början av 2016.

– Det är väl Regionens största projekt i närtid. Ett projekt med en budget på mellan en till två miljarder, säger Torbjörn Sjölander.

För att bygga huset där man vill måste först Södra Grev Rosengatan flyttas, vilket pågår.

– Bara gatuflytten kostar 70–80 miljoner kronor, säger Torbjörn Sjölander.

Mer läsning

Annons