Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avtal kan ge Proffice straffavgifter

Örebro kommun har inte haft några sanktioner att ta till när Proffice Care inte har levererat vikarier.– Det var ett dåligt avtal, konstaterar Lena Baastad (S).Kommunen har nu tecknat ett tilläggsavtal med Proffice Care, där företaget kan få betala straffavgifter.

Annons

Proffice Care har åtagit sig att bemanna halva äldreomsorgen i Örbro kommun med korttidsvikarier. Men företaget har inte klarat detta. Ett tag fick de bara fram hälften av de vikarier som behövdes.

I grundavtalet med Proffice Care har kommunen inte kunnat ta till några sanktioner om Proffice Care har haft för få vikarier. Då har äldreomsorgen stått utan de vikarier de har behövt – ofta har ordinarie personal fått gå in och jobba övertid i stället.

Varför skrev ni inte in möjligheten till sanktioner i grundavtalet, att Proffice Care till exempel skulle få böta om de inte levererade?– När vi skrev avtalet var vi ju inte medvetna om att det skulle bli såhär, säger Leif Ekström, upphandlingschef i Örebro kommun.

Örebro kommun och Proffice Care har fört samtal och företaget har lovat att bättra sig. Bland annat ska företaget anställa 150 personer innan månadsskiftet.

I det särskilda tilläggsavtalet tar Örebro kommun i hårdare än tidigare. Avtalet skrevs på i går och gäller till den 3 april.

Proffice Care måste nu bemanna 90 procent av de arbetspass som kommunen behöver vikarier till, annars måste företaget betala en straffavgift. Det kan kosta Proffice drygt 1 700 kronor per arbetspass. Till den 3 april måste Proffice leverera 96 procent av alla vikariat som beställs av kommunen.

En utvärdering ska sedan göras av hur kommunen ska gå vidare med korttidsvikariaten och Proffice Care.

Grundavtalet med Proffice Care arbetades fram av både personalavdelningen och upphandlingsenheten i Örebro kommun.

Mer läsning

Annons