Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hus för läkarlinjen

Det är bråttom att komma i gång med bygget av läkarutbildningens hus vid USÖ. Det ska bli cirka 10 000 kvadratmeter och tas i bruk vårterminen 2014.

Annons
Hus för blivande läkare. Det finns även ritningar på hur det ska se ut invändigt. Man bollar fortfarande en del med ytorna för att det ska blir rätt, men i stort sett är det klart.

En förutsättning för att läkarlinjen på Örebro universitet ska fungera är att det byggs en stor utbildningslokal i anslutning till USÖ. För närvarande bedrivs undervisningen uppe vid Campusområdet, men från vårterminen 2014 ska den nya lokalen användas. Studenterna ska gå där termin tre till elva.

– Vi skulle inte klara det i våra befintliga lokaler och sedan är det också så att alla andra lärosäten som har läkarutbildning har utbildningen vid sjukhuset, säger Owe Flodin, lokalförsörjningschef vid Örebro universitet.

Det är en stor byggnad på runt 10 000 kvadratmeter där priset kommer att landa på 280-300 miljoner kronor.

– Universitetet hyr lokalerna av landstingsfastigheter. Det jobbas febrilt på det här nu. Alla parter, universitetet, kommunen och landstinget, har fokus på det. Det är väldigt viktigt att det funkar, säger Owe Flodin. För kommunens del handlar det först om att få en ny detaljplan för området klar. Det finns ett förslag som nu är utställt, så att folk kan komma med synpunkter. När planen är antagen måste det gå undan.

Flytt av gata– Vi måste flytta Södra Grevrosengatan till norr om den nya byggnaden, och det är inte bara gatan utan även jättestora avloppsledningar som ska flyttas. Vi räknar med att börja i maj, säger Ulf Nykvist, planchef på Örebro kommun.

Kommunens kostnad för detta får exploatören stå för.

– Ja, jag utgår från att exploatören tar det, säger Fredrik Persson (MP) ordförande i byggnadsnämnden.

När kommunen har gjort sin del står landstingsfastigheter redo att göra sin bit och bygga fastigheten. Man började projektera direkt efter årsskiftet.

– Vi räknar med att kunna börja gräva någon gång i oktober, säger Bengt Bodin, förvaltare för USÖ.

Mer läsning

Annons