Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo har tappat 292 procent

Örebrobostäder har på två år tappat nästan 3 500 kronor i vinst per lägenhet och år jämfört med 2008, enligt en granskning i Hem Hyra.

Annons

Även underhållskostnaderna har ökat under samma tid, men enligt Öbos vice vd Roger Rådström finns det förklaringar.

– Våra kostnader ökade under den här perioden, men vi visade ändå inget negativt resultat, säger han.

Vinst blev förlustHyresgästföreningens medlemstidning Hem Hyra har i sitt senaste nummer undersökt Sveriges 50 största kommunala bostadsbolag. Där har man undersökt hur stor vinst varje värd gör per lägenhet och år, beräknat på en lägenhet på 75 kvadratmeter.

Enligt redovisningen hade Öbo 2008 en vinst på 1 466 kronor per år och lägenhet. Men för 2010 har man minskat vinsten med 292 procent – till en förlust på 2 810 kronor per år och lägenhet. Det är bara fyra stycken kommunala bostadsbolag som gör en större förlust per lägenhet och år i Sverige, och bara två stycken har tappat så mycket i vinst sedan 2008.

"Riktig vargavinter"

Men Roger Rådström, Öbos vice vd, låter inte särskilt orolig över resultatet i granskningen.

– Nu vet inte jag hur de har fått fram de här siffrorna, men antagligen har de inte räknat med de ekonomiska effekterna.

Han påpekar alltså att Öbo inte visade ett negativt resultat för 2010 och berättar att det var de senaste stränga och snöfyllda vintrarna som har varit upphov till de ökade kostnaderna.

– 2008 var det en ganska normal vinter, men 2009 var det kallare och 2010 var det en riktig vargavinter. Det har inneburit mer kostnader på värme och vatten och snöröjning. I vanliga fall gör vi en vinst på kanske 30-40 miljoner – så när kostnaderna ökar med så mycket är det klart att det syns, säger Roger Rådström.

Sålde fastigheter

Vidare har Hem Hyra undersökt kostnaden för underhåll per kvadratmeter.

2010 kostade underhållet 228 kronor per kvadratmeter för Öbo – att jämföra med 2008, då man hade kostnader på 166 kronor per kvadratmeter.

– Ja, det har varit ökat underhåll. Vi har gjort investeringar i nyproduktion och har skjutit in mer pengar för att sköta kåkarna. Men vi gick inte minus 2010, eftersom vi sålde fastigheter, säger Roger Rådström.

Så gjordes undersökningen

Hem Hyra lät företaget Stella Borealis granska de 50 största kommunala bostadsbolagens årsredovisningar. Siffrorna visar vinsten från den operativa verksamheten före skatt rensad från extraordinära och jämförelsestörande poster.

Eftersom det inte går att isolera vinsten från bostadsrörelsen med hjälp av årsredovisningarna, så syftar resultatet på hela fastighetsrörelsen. Vinsten per kvadratmeter har multiplicerats med 75, vilket ger ytan för en normalstor trerumslägenhet.

Gällande kostnaderna för underhåll per kvadratmeter lät Hem Hyra företaget Stella Borealis granska bostadsbolagens underhållskostnader.

(Hem Hyra 7-2011.)

Mer läsning

Annons