Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbos första besked: Vänta till efter helgen

Efter en brand och upprepade inbrott i källarförråden på Västra Vintergatan i Rosta har de boende fått nog.-Vi känner oss inte trygga, säger Marina Senby.

Annons
Marina Senby tycker att Öbo varit nonchalanta efter inbrotten på Västra Vintergatan.

För tre veckor sedan, en fredag vid 17-tiden, upptäckte Marina Senby att familjen haft inbrott i sitt källarförråd. Men inte bara deras förråd, flera andra förråd var också uppbrutna och stod olåsta. Marina fick tag på en bovärd som var på väg hem, och fick beskedet att inget kunde göras förrän efter helgen. Därför gick Marina själv runt till de andra drabbade i de två trappuppgångarna som delar källare.

När hon kom till Maria Pettersson i trappuppgången bredvid visade det sig att Maria anmält samma inbrott till Öbos bovärd redan onsdag morgon, och utgått från att Öbo och bovärden skulle kontakta de andra i huset.

-Öbo kan inte hjälpa att någon bryter sig in. Men de måste informera oss. Nu fick förråden stå olåsta flera dagar, säger Marina Senby.

På skärtorsdagskvällen sker nya inbrott. Någon gång på kvällen bryts flera lås upp i samma källarförråd och från minst ett förråd hade det försvunnit saker. Eftersom det var påskhelg kontaktade Maria Pettersson Öbos trygghetsjour, som meddelar att de ska lägga ett meddelande till bovärden som är åter på jobbet på tisdagen efter påskhelgen.

I dag, på påskdagens eftermiddag, upptäcks inbrott i samma förrådslänga för tredje gången.

-Att det är inbrott så ofta och på så kort tid känns obehagligt. Jag är inte rädd. Men jag pratade med en äldre dam i mitt hus. Hon var jätterädd, säger Maria Pettersson.

Marina Senby kontaktar också Öbos trygghetsjour. Även hon får beskedet att de lägger en anmälan till Öbo:s bovärd  till efter helgerna.

-Jag sa: Ni får nog göra lite mer än så den här gången, för nu börjar vi känna oss otrygga här. Vad händer om vi råkar komma ner i källaren just när de håller på? Men jag fick beskedet att det är ju påskledigt nu och inte så mycket de kan göra, att personalen ser det när de kommer in på tisdag.

Nu är Marina arg och har kontaktat NA, som får tag på Öbos distriktschef Ingrid Tekin och frågar hur rutinerna egentligen ser ut när det varit inbrott i flera källarförråd på Öbos hyreshus.

- Rutinen är att det ska gå ut information till de andra hyresgästerna om det varit inbrott i förråden, möjligen med undantag om det varit inbrott i bara just ett förråd. Vi informerar om att de behöver sätta på nytt hänglås och hur de kontaktar försäkringsbolaget.

Ingrid Tekin säger att det inte stämmer att alla åtgärder måste vänta till efter helgerna.

-Vår jour ska rycka ut och se om det är något som behöver lagas tillfälligt.

-Vi kan också både byta cylinder i låsen, även om det är krångligt att nå alla hyresgäster som behöver en ny nyckel när det är helg, och vi kan göra riktade ronderingar med väktare om de boende upplever otrygghet.

För att göra bedömningar och ta beslut brukar trygghetsjouren kontakta henne, men hon har inte hört någonting förrän NA ringer.

Marina Senby tycker att det är obehagligt att någon tar sig in i huset till synes obemärkt, gör inbrott och begår skadegörelser. Hon är rädd för att komma in i förrådet när det sker ett brott.

Frågan är också om inbrotten hänger ihop med höstens brand i samma källarförråd, då en moped började brinna. Cyklar och barnstolar blev förstörda och polisen rubricerade händelsen som mordbrand. Att Öbo inte har bytt lås i fastigheten och inte informerat de boende om vad som sker i källaren tycker hon är nonchalant.

-Det är fruktansvärt. Ska vi ha en känsla av att vi inte vill bo här? Vi känner oss inte trygga. Om det är samma personer som gör det här skulle det kunna ha förhindrats genom att byta lås redan efter branden.

Öbos distriktschef Ingrid Tekin säger att hon inte riktigt vet vad som klickat, men att trygghetsjouren gjort bedömningen att det inte fanns något att göra förrän efter helgen.

Hon är nu personligen ute i Stjärnhusen med reservhänglås och delar ut lappar, och meddelar att väktare kommer att ha extra rondering hela helgen så att de boende ska kunna känna sig trygga.

.

-Äntligen, det var på tiden, säger Marina Senby, när en lapp från Öbo med information om inbrotten dimper ner i brevlådan vid 20.30-tiden på påskdagens kväll.

Lapparna i trappuppgången har Maria Pettersson satt upp.

Mer läsning

Annons