Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om säkerhetsansvaret

19-åringen skulle ta ett bad i det populära kalkbrottet men föll ner över klipporna och i vattnet. Kompisarna hörde ett plask men kunde inte rädda sin klasskamrat som senare hittades död i vattnet.

Annons

Polisen tror sig veta vad som hände under natten till tisdagen då en 19-årig man från Ljusnarsberg drunknade i kalkbrottet i Kvinnersta.

– Han skulle enligt uppgift bada i kalkbrottet. Efter det hörde hans kamrater hur det plaskade till men kunde inte se honom i det mörka vattnet, säger Mats Nylén, pressansvarig vid Örebropolisen.

På olycksplatsen hittade polisen spår som visar hur 19-åringen fallit ner över klipporna och även över ett träd. Det finns inget som tyder på brott enligt polisen.

– Däremot har vi inte tagit ställning huruvida det har begåtts olaga intrång. Det är ju privat mark kring kalkbrottet.

Just säkerhetsfrågan har väckt frågor efter döds-olyckan i kalkbrottet.

– Det är rätt trassligt att reda ut ansvarsfrågan eftersom det är privat mark men jag vet så mycket som att vi inte ansvarar för tillsynen, säger Jan Johansson, miljöskyddschef på länsstyrelsen i Örebro.

Inte heller Örebro kommun har ansvar eftersom kalkbrottet i Kvinnersta inte räknas som en offentlig badplats.

– Det är privatägt. Men det finns ju stängsel och bom där redan, menar Karl-Heinz Nilsson vid Örebro kommun.

Det verkar med andra ord inte finnas någon som har offentlig tillsyn av den populära badplatsen.

Anders Larsson, chef för räddningsverksamheten vid Nerikes brandkår, ser inte att räddningstjänsten skulle kunna ha gjort något annorlunda vid olyckan. Men en olycksförlopps-utredning kommer att göras vilket är standard när räddningstjänsten är inblandad i olyckor med dödlig utgång.

– I det här fallet handlar det nog mer om förebyggande åtgärder kring skyltning och staket. Men det är klart, vill folk bada så gör de nog det ändå. Det är ju en känd ”illegal” festplats där vi vet att många håller till på sommaren. Och visst är det farligt med de höga klippkanterna.

Larsson är också övertygad om att den 19-årige mannen inte kunnat räddas av dykare från Nerikes Brandkår.

– Dykare från räddningstjänsten har mycket liten chans att rädda liv. Då ska man i stort sett se personen falla i vattnet, förklarar Larsson.

Dykare har inte funnits i Örebro sen början av 80-talet och det är endast 10–12 räddningstjänster runt om i landet som har egna dykare.

– Det kan finnas skäl att ha dykare i stora hamnar med mycket person-båtar och livlig trafik. Som till exempel Helsingborg. Men annars finns inte det behovet.

Mer läsning

Annons