Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle minns inte vurpan

Olle Lundin körde omkull i en skidbacke i italienska Champoluc. Han skadade sig så svårt att han fick akutopereras. I dag är han glad att han hade hjälm – och att försäkringen gällde.

Annons
Olle är fortfarande lika intresserad av skidåkning men använder alltid hjälm och numera också ryggskena när han åker. ”Det är väl investerade pengar”, säger han.

Olyckan ägde rum för nästan exakt sex år sedan och Olles skidvurpa blev förstasidesnyhet i NA. Tillsammans med sina bröder och föräldrar var han på sportlovssemester och sin första resa till italienska alperna. Redan andra dagen i backen så inträffade olyckan. Olle vet fortfarande inte riktigt hur den gick till.

Ingen koll

– Nej, jag har inte riktig koll på det. Antingen så körde jag omkull eller så var det en snowboardåkare som körde på mig. Pappa hade kört före mig i backen och jag skulle komma efter. Han hann ända ner och stod och väntade på mig. Till slut tröttnade han och tog liften upp i backen och fick då se hur en stor cirkel av folk hade samlats runt någon.

Det var alltså Olle som låg avtuppad i backen efter olyckan.

Själv minns han ingenting. Första minnet efter händelsen var när helikoptern kom och svävade med sina stora propellerblad ovanför honom, och han fick svårt att andas av lufttrycket.

– Det var otäckt, jag minns att jag tänkte ”nu dör jag”, berättar han.

Snabbt till sjukhus

Olle fördes snabbt till ett sjukhus i Aosta, en bit från skidorten, med helikoptern. Han hade tur för det fanns redan en helikopter i närheten.

– Den var ditkommenderad av någon som inte behövde den, men då gick det lite snabbare för mig, säger Olle.

På sjukhuset konstaterade läkarna att mjälten måste opereras. Den var totalt exploderad. Men innan någon operation skulle äga rum ville personalen se EU-kortet, som visar att man är medborgare i ett EU-land.

– Det hade vi inte med oss. Mamma var då tvungen att skriva på ett papper att hon skulle betala för helikopter och sjukvård, sammanlagt 800 000 kronor, berättar Olle.

Men mamma Karin, som själv jobbar i den svenska sjukvården, ringde snabbt till Sverige och lyckades få ner ett provisoriskt intyg att familjen var medborgare i ett annat EU-land och därmed så stod den italienska staten för kostnaderna. Som EU-medborgare har man rätt till vård på samma villkor som invånarna i det aktuella landet.

Förstod inte

– I mitt tillstånd så förstod jag inte så mycket men det var ju jättebra att det funkade, säger Olle.

Efter några veckor på sjukhuset i Italien fick han åka hem till Sverige. En flygläkare följde med ända hem till Sverige för att se till att Olle klarade resan och ge medicinsk behandling.

I dag har han inga men efter olyckan förutom att han ska vara försiktig om han får en infektion. Då blir det omedelbart en penicillinkur.

Det har inte blivit några fler skidresor till Alperna efter olyckan för Olles del. Året efter åkte han med familjen till Sälen. De första åken var pirriga.

– Jag förstod att jag var tvungen att komma i gång. Ju längre jag väntade desto svårare skulle det bli.

Förutom hjälm på huvudet så har Olle nu för tiden en ryggskena. En stötdämpande väst som han sätter på sig och som skyddar ryggen om han skulle köra omkull.

– Den väger ingenting och är lätt att använda. Den kostar en tusenlapp men är väl investerade pengar.

Mer läsning

Annons